Olomoucké Vlastivědné muzeum pokračuje ve sbírce na šaty obra Drásala

Košile, kalhoty a vesta. To vše v obří velikosti, kterou byste sotva našli v nějakém obchodě. Řeč je o kroji nejvyššího známého Hanáka - Josefa Drásala. Na opravu oblečení muže, kterému se přezdívalo obr Drásal, sbírá peníze olomoucké Vlastivědné muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastivědné muzeum v Olomouci

Vlastivědné muzeum v Olomouci | Foto: Radka Kvasničková

„Na restaurování původních oděvních součástí kroje obra Drásala je potřeba vybrat částku 78 600 korun. Zatím jsme do konce srpna vybrali téměř 50 000 korun. Z toho důvodu je také sbírka prodloužena do konce října,“ říká mluvčí muzea Renáta Fifková.

Josef Drásal se narodil v roce 1841 v Chromči na Šumpersku. Ve své době patřil mezi nejvyšší Čechy. Procestoval téměř celou Evropu. Vystupoval i před francouzským císařem Napoleonem III.

Přehrát

00:00 / 00:00

V havarijním stavu jsou tři oděvní součástky. Košile, kalhoty a vesta, říká o oblečení obra Drásala Veronika Hrbáčková

Zemřel poměrně mladý v 45 letech v Holešově. Muzeum vlastní jeho kroj. Ten je ale podle kurátorky Veroniky Hrbáčkové ve velmi špatném stavu.

„V havarijním stavu jsou tři oděvní součásti. Košile, kalhoty a vesta. Plátěná košile má drobné oděrky, výšivky jsou sedřené na náprsence i na náramenících nebo kolem zápěstí. Vesta je hodně barevně vyšisovaná, je vidět, že ji nosil,“ popisuje stav oblečení Hrbáčková.

„Kalhoty byly vycpané, ale nevíme čím. Restaurátor bude muset dělat sondy, než se pustí do restaurování, protože vnitřní výplň je vydrolena a stále se z kalhot sype,“ upozorňuje kurátorka.

„Tyto tři součástky je nutné dát dohromady a vystavovat bychom je chtěli pouze příležitostně. Hodláme v rámci sbírky vybrat peníze i na výrobu kopií těchto součástek. Figurína by byla oblečena částečně do těchto kopií a částečně do původního ošacení,“ dodává Veronika Hrbáčková.

Přispět na účet muzea, do kasičky u pokladny anebo zakoupením speciální pohlednice mohou všichni zájemci.

Radka Kvasničková, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme