Řada škol kvůli vyrušování a hrám zakazuje mobily. Nosí si je už i prvňáci

Mobilní telefon je už skoro tradiční výbavou školáků v Česku, což se týká dětí už od první třídy. Protože však přístroje ruší nebo odvádí školáky od jejich povinností, řada škol je zakazuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

„Hlavně hraju hry, něco si najdu na internetu nebo poslouchám hudbu,“ říká o používání mobilu jedenáctiletá Kristýna, která chodí do základní školy Brigádníků v Praze 10.

Po prázdninách si teď zvyká na dopoledne bez mobilu. Každé ráno ho totiž stejně jako ostatní spolužáci odevzdává do krabice, kterou učitelka zamkne až do konce vyučování do skříně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se školy vypořádávají s problémy spojenými s mobily u dětí, natáčela redaktorka ČRo Veronika Hlaváčová

Ještě dál zašli na základní škole Ostrovní v Praze 1. Loni tady zapnuté mobily povolovali alespoň o přestávkách, to však kvůli nim podle ředitele Filipa Roubíčka děti nestačily svačit ani chodit na záchod.

„Od letošního nového roku jsme zavedli nové opatření – žáci mají zakázáno v celém areálu školy včetně školní jídelny a školní družiny používat mobily, tablety, sluchátka a podobně,“ popisuje Roubíček.

V ostravské škole Krestova mají žáci volnější režim – o přestávce si mohou mobil vyndat z tašky.

„V hodině ho musíme mít vypnutý a o přestávkách si na něm můžeme pouštět písničky,“ říká sedmačka Barbora. Ani přestávky však nejsou bez omezení, děti nesmějí natáčet videa nebo fotit.

Pokud dítě mobil v rozporu s pravidly přesto používá, hrozí mu trest – za tři prohřešky třídní důtka.

„Protože máme zkušenost, že děti to ve vyučování zkoušejí, tak jsme letos do školního řádu zavedli i sankce,“ vysvětluje výchovná poradkyně školy Zdeňka Volochová.

S mobily bojují i v brněnské základní škole Antonínská. Učitelka druhého stupně Jiřina Sáňková se snaží postupovat tak, aby to na žáky opravdu platilo.

„Mnohdy přistoupíme i k tomu, že mobil zabavíme a říkáme, že ho předáme zpátky jenom rodičům, což samozřejmě obtěžuje rodiče, a to dítě si pak dá pozor, že ho raději nezapne,“ popisuje učitelka.

Vzor u rodičů

Dětský psycholog Petr Klíma si myslí, že by mobil neměly mít děti mladší 10 let a i ty starší ho prý používají hlavně k zabavení.

Všechno však podle něj záleží na rodičích. Když jsou na telefonu „závislí“ a mají ho po ruce i když jdou spát, děti to vidí.

„Vidí, že tohle je způsob života. Naopak, když to rodič umí vypínat a používá ho opravdu pracovně, tak dítě nevyrůstá v prostředí, že mobil je 24 hodin nebytně nutný,“ podotýká Klíma.

Podle jednoho z průzkumů dostane mobil víc než polovina českých dětí už při nástupu na základní školu. V západní Evropě to je většinou mezi 10. a 14. rokem.

kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme