Pražské protonové centrum připravuje převoz malého Brita s nádorem mozku

Pražské protonové centrum připravuje převoz malého Brita s nádorem mozku. Malý Ashya King do Prahy přiletí zřejmě příští týden. Čeští lékaři musí ještě získat potřebnou a nejnovější zdravotní dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Proton Therapy Center

Budova Proton Therapy Center | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

„V první řadě se v pondělí v osm hodin sejde konzilium lékařů v Motole, kteří by měli obdržet z Málagy zdravotní dokumentaci chlapce z několika posledních dní a hodin, aby mohli jeho zdravotní stav posoudit a doporučit k leteckému transportu,“ říká ředitelka strategie Protonového centra Iva Taťounová.

Na české specialisty se už 20. srpna obrátil chlapcův otec, který i s manželkou a Ashyovými šesti sourozenci převezl syna na kolečkovém křesle přes Francii do Španělska.

Protonové záření má největší přínos v léčbě nádorů v blízkosti rizikových struktur, jako jsou nádory mozku, hlavy a krku, nádory očí, nádory u dětí, plic, či nádory slinivky břišní.

Po zatčení rodičů, které požadovala britská strana, se zvedla vlna veřejné podpory, k níž se přidali i britští politici včetně premiéra Davida Camerona. Internetovou petici požadující, aby rodičům bylo umožněno setkání se synem, podepsalo přes čtvrt milionu lidí.

Podle otce měla být původní léčba v Southamptonu natolik agresívní, že by po ní zůstalo dítě ve vegetativním stavu. Naopak od citlivější léčby v Česku jeho rodiče očekávají větší zlepšení stavu. Britská zdravotní pojišťovna jim však uhradit výlohy nechce, proto potřebují prodat dům.

Pražské soukromé Protonové centrum využívá k léčbě nádorů vysoce přesnou a šetrnou, podle kritiků ale drahou metodu protonového záření. Ve světě se léčba užívá od roku 1992.

Brett a Naghemeh Kingovi | Foto: ČTK

Pražské centrum je teprve pátým centrem v Evropě, otevřeno bylo koncem roku 2012. Loni léčilo 120 pacientů. Aktuální počet už přesáhl 300; pacienti jsou z celkem 22 zemí. Ročně může léčit až 2000 pacientů.

Přístroj s gantry | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme