V Telči se po třech letech příprav otevírá podzemí, připraven je multimediální program

V Telči na Jihlavsku se otevřelo podzemí. Autoři na jeho podobě pracovali více než tři roky a dnes předvedou své odvážné interaktivní pojetí prohlídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telč po třech letech příprav otevřela pro veřejnost podzemí

Telč po třech letech příprav otevřela pro veřejnost podzemí | Zdroj: ČTK

Program začíná filmem o Telči, který bude promítán na zeď katakomb:

„Funguje na emoce návštěvníků a po skončení filmu se celá expozice rozjíždí. Návštěvníci vstupují do uspané expozice, kde je nikdo provádět nebude, ale bude jím tu podporou,“ říká informační technik Dušan Novotný.

Expozice se v podzemí dělí na dvě části. Nejdříve si návštěvníci projdou chodby pod budovou základní umělecké školy, kde se mohou těšit na multimediální zábavní program.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově zpřístupněné telčské podzemí představila redaktorka Andrea Bartůňková

Ten zahrnuje například interaktivní podlahu pro děti, promítání krátkých filmů o Telči nebo virtuální setkání s místními rodáky.

Potom se zájemci přesunou do klasických podzemních prostor pod náměstím. I Telč prý měla tajnou chodbu, vést měla ze zámku na necelých 10 kilometrů vzdálený hrad Roštejn.

„V případě ohrožení zámku se mohli obyvatelé ukrýt na Roštejně,“ vysvětluje Jiří Salus z telčského odboru rozvoje a územního plánování.

Telč po třech letech příprav otevřela pro veřejnost podzemí | Foto: ČTK

Město zpřístupnilo asi 150 metrů z několika kilometrů podzemních chodeb. Pokud se podaří vyřešit vlastnické záležitosti, mohli by se návštěvníci v budoucnu podívat i do dalších prostor pod městem.

Podzemní chodby v Telči nejsou na Vysočině jediné, ne všechny jsou ale otevřené veřejnosti. To je třeba případ podzemních chodeb na Třebíčsku, kde jich je minimálně pět. Na druhou stranu je obestírá tajemství a váže se k nim hned několik pověstí.

Telč po třech letech příprav otevřela pro veřejnost podzemí | Foto: ČTK

Nejpravděpodobnější je o podzemí, které vede z třebíčského zámku. To je sice zmapované, ale zavřené, protože je z části zavalené.

V roce 1468 tudy utíkali Benediktíni před Matyášem Korvínem. Nesli s sebou dvanáct stříbrných soch apoštolů a zlatou sochu Krista v životní velikosti. Nakonec je schovali v chodbě, kde památky zůstaly dodnes. Pokud je to pravda, mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Návštěvníci ale mohou zavítat do podzemí například v Novém městě na Moravě a Pelhřimově, kde mají strašidelné podzemí, v Bystřici nad Pernštejnem zase najdou expozici živých ryb z řek a rybníků Vysočiny. Jihlavské láká na fosforeskující stěnu a na údajnou časovou díru ve spletitém areálu chodeb.

Telč po třech letech příprav otevřela pro veřejnost podzemí | Foto: ČTK

Olga Štrejbarová, Hana Mikulincová, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme