Rodiče dětí 'ze zkumavky' se sešli v Praze, zájem o umělé oplodnění roste

Přes 600 dětí, které přišly na svět díky umělému oplodnění, se sešlo v Praze. Pravidelnou akci pořádá jedno z center asistované reprodukce už skoro 20 let. O umělé oplodnění je v Česku stále větší zájem. Jeho úspěšnost je zhruba 30 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina (ilustrační foto)

Rodina (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Starší bude 6 let, jmenuje se Elen. Mladší budou v březnu 3 roky a jmenuje se Gabriela. Až zjistí, jak se dělají děti, tak jim vysvětlíme, jak vznikly ony,“ představuje své dvě dcery Stanislav Kutil.

Lékaři mu řekli, že má málo pohyblivé spermie. Jeho žena Věra podobné setkání s ostatními rodiči vítá.

„Člověk najednou vidí, kolik lidí má takovéto problémy nebo muselo vyhledat pomoc. Je to celkem rozšířené. Není to takové tabu, jaké to bývalo,“ hodnotí paní Věra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodiče dětí ‚ze zkumavky‘ se sešli v Praze. Akci pořádá jedno z center asistované reprodukce téměř 20 let. Natáčela Veronika Hlaváčová

Ročně se v Česku narodí přes sto tisíc dětí, z toho tři až čtyři tisíce díky umělému oplodnění. Za sebou ho mají i páry, kterým lékaři žádný zdravotní problém nezjistili. Je to případ i Záveských z Děčínska, kteří mají 12letá dvojčata.

„Dva až tři roky snažení. V první fázi to byl šok, že budeme mít dvojčata. Holkám občas říkáme mrazíci. Vysvětlujeme jim, že embrya byla nějakou dobu uchovaná v mrazáku,“ vysvětluje manžel a jeho partnerka dodává:

„Nebylo nám řečeno, proč to nejde přirozenou cestou. Oba jsme v pořádku, ale nešlo nám to dohromady.“

U početí musejí často asistovat lékaři. Ročně je 'ze zkumavky' zhruba každé třicáté dítě

Číst článek

Zdravotní sestra z pražského Centra asistované reprodukce Markéta Brandani tuto praxi potvrzuje. Podle ní jde o takzvanou idiopatickou sterilitu.

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

„Nikdy se nepřijde na to, jaká je příčina. Někdy je to problém takzvaně v hlavě. Říkám, psychika a hlava, to je někdy podpora,“ vysvětluje Brandani.

Některé páry podstoupily při prvním dítěti umělé oplodnění. Druhého potomka se jim už ale podařilo počít přirozenou cestou.

Primář centra Jaroslav Hulvert přispěl k narození už šesti tisíc dětí. Stejně jako embryologové a další personál zařízení se s nimi rád osobně setká.

„Je to příjemné, protože když každý den pracujete s neplodnými páry, tak je to psychicky náročné. Tady se setkáme s lidmi, u kterých se to podařilo. Je to i trochu signál neplodným párům, že se to daří, aby nevzdávali své úsilí a snažili se dál,“ uzavírá Hulvert.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme