Typický český les přiblíží návštěvníkům pavilon na výstavě Expo 2015

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015 v Miláně zavede návštěvníky do typického českého lesa. Futuristická Laboratoř ticha bude originální podívanou do živého ekosystému, umocněnou moderními technologiemi. Tvůrčí tým teď hledá způsob, jak v expozici skloubit přírodu a techniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta k lesnímu hrádku Aichelburg

Cesta k lesnímu hrádku Aichelburg | Foto: Jiřina Šmídová

Návštěvníci v omezeném prostoru pavilonu vstoupí mezi živé rostliny, typické pro český les. Díky kamerám, počítačům, projekčním plochám a další technice se budou cítit, jako by českým lesem skutečně procházeli.

Multimediální systém vzniká podle projektu studentů Ateliérů Vladimíra Soukénky a Mariana Karla z ČVUT v Praze ve spolupráci se společností Full Capacity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Laboratoř ticha představí návštěvníkům výstavy Expo 2015 typický český les. Zajímal se Jaroslav Skalický

„Ta instalace umožňuje nahlédnout až pod povrch toho, co je český les, skrze technologie. Používáme je tam jako jisté kukátko na to, co nám příroda může nabídnout,“ vysvětluje Jan Rolník z firmy Full Capacity.

Lesní biotop se návštěvníkovi otevře dokořán na dvou interaktivních zastávkách, kde bude moct částečně ovládat kamerový systém. Stejně jako ve skutečnosti musí být potichu. Pak mu příroda ukáže víc.

„Pokud je dostatečně dlouho ticho, tak přechází od velkého měřítka až do naprostých detailů. A pokud vydrží, tak se dostane až na buněčnou úroveň rostlin. Má možnost vidět to, co by normálně nikdy neviděl,“ říká jeden z autorů projektu Jan Tůma.

Světová výstava Expo 2015, která začne v květnu a potrvá do konce října, je zaměřena na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Ústřední myšlenkou je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

Živé rostliny budou vonět, návštěvník ucítí i mírný vánek a český les bude působit i na jeho další smysly.

„Budeme se nořit do hloubky i ve zvuku, který se bude zpomalovat. Například zvuk cvrčka zpomalený na určitou frekvenci zní jako kostelní chorál,“ dodává.

Tvůrčí tým Laboratoře ticha teď hledá způsob, jak v expozici vytvořit podmínky, které budou vyhovovat přírodě i technice. Týká se to hlavně teploty a vlhkosti vzduchu.

Vítězný návrh českého pavilonu na výstavě Expo 2015 v Miláně od vizovické firmy Koma | Foto: Koma Modular Construction

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme