Vytrvalost lidí z tábora 'Mistrovství lidu' v Sao Paulu rozhýbala bytovou politiku

V Brazílii mají zvláštní recept, jak dosáhnout vlastního bydlení. Vláda státu Sao Paulo se dohodla na stavbě až 3,5 tisíce sociálních bytů pro rodiny, které před mistrovstvím světa ve fotbale obsadily nevyužívaný soukromý pozemek nedaleko fotbalového stadionu. Po příslibu, že budou mít brzy vlastní byty, své obrovské igelitové sídliště opustili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilské Sao Paulo těsně před fotbalovým šampionátem: Chatrče z kůlů, igelitu nebo plachet, připomínají spíš válečný uprchlický tábor

Brazilské Sao Paulo těsně před fotbalovým šampionátem: Chatrče z kůlů, igelitu nebo plachet, připomínají spíš válečný uprchlický tábor | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Přístřešky z latí a igelitu vydržely čtyři měsíce. Své symbolické chatrče tu vztyčili lidé začátkem května před Mistrovstvím světa ve fotbale a nazvali ho tábor „Mistrovství lidu“.

„V první řadě chceme vlastní střechu nad hlavou. Hodně to pro nás znamená. Jsme pracující a trpící. Doposud bydlíme v nájemním bydlení - jenže to pořád jen platíte a nic vašeho vám nezůstane. Proto sem nahoru každý den chodíme," říká Valdemar Vital.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí pracujících bez střechy nad hlavou v brazilském Sao Paulu dosáhlo protestním „Mistrovstvím lidu“ změny v bytové politice města

Valdemar je otcem početné rodiny. Stejně jako mnoho dalších rodin zatím bydlí v předraženém nájmu a tvrdí, že kdyby došly peníze, museli by se sem nastěhovat natrvalo.

Jak zjistily později úřady, na soukromém pozemku, kde podle aktivistů přebývá 4000 rodin, zůstává přes noc asi 20 lidí, přestože tu mají v chatrčích jídelny a postavili desítky latrín.

Celý tábor organizuje Hnutí pracujících bez střechy nad hlavou, městská odnož známého Hnutí bezzemků. Organizovali také demonstrace a blokády.

Brazilské Sao Paulo těsně před fotbalovým šampionátem: Edimilson Gomes da Silva je koordinátorem Hnutí dělníků bez střechy nad hlavou. Pořádá demonstrace a věří, že lidé v táboře vydrží do doby než dostanou důstojné bydlení | Foto: David Koubek

„Je to jediný způsob, jak přinutit naši vládu, aby nás poslouchala. Jsme zcela mírumilovné hnutí, neničíme, neházíme do výloh kameny, jen se snažíme dostat lid do ulic,“ říká koordinátor Hnutí pracujících bez střechy nad hlavou Edimilson da Silva.

Oddanost lidí, kteří chodili čtyři měsíce vysedávat do chatrče a účastnili se demonstrací, odměňuje tato politická organizace něčím velmi cenným - místem ve vlastních pořadnících na sociální bydlení.

Jak zjistil časopis Veja, právě tyhle své seznamy dokázalo hnutí prosadit a podle nich se budou státem financované nové byty rozdělovat. Přeskočí tak nejspíš oficiální čekací listiny na tisíce bytů, které staví sám stát, ale na které jen těžko hledá pozemky.

Brazilské Sao Paulo těsně před fotbalovým šampionátem: Příbytky se staví, z čeho se dá | Foto: David Koubek

David Koubek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme