Cigarety a alkohol vyplňují stále častěji volný čas dětí, ukázal výzkum olomouckých psychologů

Čeští školáci denně vykouří i více než pět cigaret, experimentují s marihuanou a tisíce dětí se každý měsíc opijí. Odhalil to rozsahem největší výzkum mezi 11 až 15letými dětmi v celé České republice, který dělali psychologové z olomoucké filozofické fakulty. Porovnávali také sklony k rizikovému chování u adolescentů v jednotlivých regionech. V Olomouckém kraji jsou děti méně slovně i fyzicky agresivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Creative Commons Attribution 2,5 Generic, SuperFantastic

„No hulíme,“ přiznává šestnáctiletý Vilda, co s partou stejně starých kamarádů nejčastěji dělají na lavičkách v různých zákoutích olomouckých parků. Na hlavě má kšiltovku, na zemi prkno, na krku zavěšený malý reproduktor s hiphopovou hudbou a v ruce drží cigaretu.

S kamarádem Petrem se jen neradi přiznávají, že kouřit začali celkem brzy: „V jedenácti letech, tak trojku denně; Já kouřím tak od třinácti a pravidelně, denně krabičku. Rodiče vědí, že kouřím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká mládež stále častěji kouří a pije alkohol, potvrdil výzkum olomouckých psychologů, podrobnosti zjistila redaktorka Blanka Mazalová

Také s alkoholem někteří začali záhy, první ochutnávka prý byla většinou z rukou rodičů: „To si myslím, že je tak u každého, třeba od otce. Bylo mi zhruba 10 let; Já nepiju vůbec, nechodím ani na akce, spíš na nějaké koncerty užít si hudbu. Občas ale nějaká marihuana, ta se dá.“

Cigarety, alkohol a drogy vyplňují volný čas české mládeže víc, než si dospělí dokážou připustit. Potvrdil to i nejnovější a současně největší průzkum, který právě dokončují olomoučtí psychologové.

Podle něj téměř 14 tisíc dětí v Česku se každý měsíc opije, přes deset tisíc dětí vykouří denně čtvrtinu krabičky cigaret a 11 procent teenagerů experimentuje s marihuanou.

„Vzniká nám nějaká populace, která by v budoucnu mohla mít závislost na alkoholu nebo závislost na tabáku,“ říká jeden z autorů studie Martin Dolejš.

Alarmující čísla podložená vědeckým výzkumem by podle něj měla probudit odpovědné instituce. Rozjet by se měly preventivní, ale i léčebné programy pro adolescenty. Závislost totiž souvisí s rostoucí agresivitou, šikanou a také kyberšikanou.

Olomoučtí psychologové v rámci průzkumu také porovnávali sklony k rizikovému chování u adolescentů v jednotlivých regionech. Děti v Olomouckém kraji jsou proti ostatním méně agresivní a rozvážnější.

„Umí dobře zhodnotit své schopnosti i důsledky svého chování. „Dokáží se nějak prosazovat, být asertivní, mají dobrý pohled na sebe, na své schopnosti a vlastnosti,“ potvrzuje Dolejš.

Tolerance k drogám a alkoholu

To, že alkohol i cigarety jsou pro lidské tělo jed, slyšíme dnes a denně od lékařů. Ještě nebezpečnější jsou tyto drogy pro děti. Problém je podle preventistky z olomoucké lékařské fakulty Elišky Sovové v bezbřehé toleranci Čechů k drogám a hlavně k alkoholu.

„Pivo se nepočítá vůbec za alkohol, takže, když se zeptáte pacienta, jestli pije, tak řekne, že ne. Následně na otázku, kolik piv si dá denně, tak odpoví, že tři nebo pět denně. Za alkohol se považuje jen tvrdý alkohol a ten skoro nikdo nepřizná,“ vysvětluje.

Podle Elišky Sovové to chce víc zdravého rozumu, vynechat cigarety a u alkoholu být obezřetný. „Dá se říct, že malé množství alkoholu u některých lidí prospívá zdraví, protože zlepšuje některé kardiovaskulární komplikace, nicméně nic se nemá přehánět, kouřit vůbec ne,“ upozorňuje.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme