Proti těžbě uranu protestovalo v Brzkově přes sto lidí, v průvodu byly i dva bagry

Odpůrci těžby uranu u Brzkova na Jihlavsku dnes pořádali protestní pochod. Podpořit je přišlo zhruba 150 lidí. Těžbu rudy chce v budoucnu obnovit státní podnik Diamo. Konečné rozhodnutí o zahájení prací nejspíš udělá až příští vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti těžbě uranu protestovalo v Brzkově na Jihlavsku přes sto lidí

Proti těžbě uranu protestovalo v Brzkově na Jihlavsku přes sto lidí | Zdroj: ČTK

Protestující vyšli od kulturního domu a došli až k betonové desce, která v lese dřívější těžbu připomíná.

Na transparentech měli hesla: Stop těžbě nebo Přírodu ano, uran ne. Bílé plachty s nápisy měly na sobě i dva bagry jedoucí v průvodu.

Akci pořádal osmičlenný místní spolek Naše budoucnost bez uranu. Kromě něj organizuje také petici, kterou podepsalo více než 1200 lidí.

Spolek se snaží upozornit na to, že obnovení prací by mohlo poškodit životní prostředí i zdraví místních obyvatel. Svůj nesouhlas s otevřením ložiska přišla vyjádřit například paní Jaroslava z Polné.

„Sleduji to tady už delší dobu a myslím si, že je to zbytečné. Nepotřebujeme to. Opravdu by se tady zničilo životní prostředí pro další generace, a to mi vadí asi nejvíce,“ vysvětluje paní Jaroslava.

Proti těžbě uranu protestovalo v Brzkově na Jihlavsku přes sto lidí | Foto: ČTK

V průvodu šli lidé různého věku, od důchodců po rodiny s malými dětmi. Jeden z transparentů nesl i pan Petr, který přijel z nedalekého Hrabova.

„Z těžebního prostoru unikají nezdravé věci, které zamoří okolí pro spoustu dalších generací. Ložisko uranu tady není zas tak veliké, aby se to vyplatilo,“ dodává pan Petr.

Zájem o těžbu má státní podnik Diamo. V březnu ho podpořil i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Konečné rozhodnutí asi udělá až příští vláda kolem roku 2018.

Podnik do té doby připravuje administrativní podmínky pro těžbu. Hotová už je studie proveditelnosti využití ložiska.

Zásoby uranu v Brzkově odhadují experti na více než tři tisíce tun. Jejich případné vytěžení by zaměstnalo stovky horníků na asi 16 let.

Hana Mikulincová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme