Prezident Zeman míří na třídenní oficiální návštěvu Francie

Český prezident Miloš Zeman dnes míří do Francie na třídenní oficiální návštěvu. V zemi galského kohouta nebyl český prezident deset let. Zeman má v plánu politická jednání, podnikatelský seminář, ale čas zbude i na trochu turistiky a tradiční francouzské kavárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman se setká jak s prezidentem Francoisem Hollandem, tak i premiérem Manuelem Vallsem. Hlavním tématem schůzek bude Ukrajina, prezidenti mají debatovat hodinu.

Návštěva se uskuteční v jiném světle, než by tomu bylo třeba před rokem. Ke zlepšení česko-francouzských vztahů hodně přispělo zrušení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Francouzská společnost Areva je tak znovu ve hře a to se odráží na francouzské vstřícnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj ČRo Jan Šmíd informuje o návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve Francii

Francie nepatří mezi velké investory do českého průmyslu, cílem je tento stav změnit, prezidentská návštěva je proto do velké míry zaměřená i na ekonomiku.

Prezidenta doprovází početná podnikatelská delegace. Přijíždí s ním několik desítek zástupců českých firem. Budou se snažit zejména na bilaterální úrovni najít vazby a povzbudit Francouze k investicím v Česku. Jednání budou probíhat ve francouzské obdobě českého Svazu průmyslu a také na ambasádě.

Miloš Zeman si najde čas i na méně oficiální program. Navštíví například historickou čtvrť Montmartre nebo tradiční francouzskou kavárnu. Jeho manželka Ivana bude mít oddělený program, v jehož rámci zavítá například do Versailles.

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme