Protonová léčba je pro malého Ashyu Kinga nejlepší, míní profesor Klener

8. září 2014

Pětiletý Brit Ashya King podstoupí léčbu nádoru mozku v Praze. Dnes o tom rozhodlo lékařské konzilium Fakultní nemocnice v Motole. Chlapec by měl do zdravotnického zařízení dorazit ze Španělska dnes odpoledne.

Ozařování s mírnou podporou chemoterapie začne příští týden. Rodiče malého pacienta jsou Svědkové Jehovovi – odmítají krevní transfúze. To lékaři budou muset zohlednit.

Protonová léčba je novou generací ozařovací techniky, která místo fotonů využívá protony.

„Protonová léčba je možné zacílit přesně na nádorovou tkáň s minimálním postižením okolních zdravých tkání. To je velice výhodné, zejména pro některé typy nádorů, které jsou lokalizovány v blízkosti velmi důležitých center, a to jsou především nádory centrálního nervového systému, nádory oka a řada dětských nádorů,“ upřesňuje onkolog Pavel Klener.

Přestože výsledky léčení u Ashyi Kinga nelze předvídat, profesor Klener tvrdí, že je to pro chlapce nejlepší řešení a nic lepšího se pro něj udělat nedá:

„Případ toho britského chlapce patří do kategorie, kde protonová léčba může mít podstatně lepší efekt než fotonové ozařování nebo celkové ozařování hlavy.“

Protonové centrum účtuje cizincům za léčení dětí 1,8 milionu korun. Za léčení děti z České republiky platí zdravotní pojišťovny 700 000 Kč. Smlouvu s protonovým centrem má jen Vojenská zdravotní pojišťovna.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.