Richard Seemann: Před volbami v Duryňsku a Braniborsku

8. září 2014

Spolková kancléřka Angela Merkelová spěchala z vrcholového zasedání NATO do severovýchodního brandenburského města Eberswalde. Vystoupila zde na předvolebním shromáždění svých křesťansko-demokratických unionistů, aby je povzbudila k nedělním zemským volbám.

Kancléřka je neinformovala o velké politice, kterou právě absolvovala, ale o denních problémech, které tíží zdejší voliče.

S odvoláním na nedávné volby v Sasku, kde triumfovala její strana CDU, kritizovala braniborskou „rudou vládu“ sociálních demokratů a postkomunistické levice. Především jim přisoudila odpovědnost za to, že ve vzdělanostním testu tamní děti propadly oproti saským, protože vláda věnuje nedostatečnou pozornost vzdělání.

Merkelová rovněž kritizovala lékařskou péči v této dva a půlmilionové spolkové zemi a špatnou ochranu jejích hranic před pronikající kriminalitou ze sousedního Polska. Náprava této situace podle jejího názoru záleží na výsledku voleb.

Čtěte také

Podle posledního průzkumu však sociálně demokratický ministerský předseda Dietmar Woidke pevně sedí ve svém křesle a strana Merkelové má pouze teoretickou možnost se svými 25 procenty vstoupit do jeho koalice. Spíše se očekává, že SPD se stranou Levice bude mít opět nadpoloviční většinu.

Opačná situace je v dvoumilionovém Duryňsku, kde je v čele vlády představitelka CDU Christina Lieberknechtová. Ta zřejmě podle posledního průzkumu opět získá přes třetinu voličů a zřejmě s o polovinu menšími sociálními demokraty bude nadále vládnout.

Německou předvolební scénu rozhýbala strana ekonomických odborníků Alternative für Deutschland

Ti by sice teoreticky se stranou Levice a zelenými mohli vytvořit vládu, avšak dosavadní koalice má u veřejnosti většinovou podporu.

Na celoněmecké úrovni je však především sledován při těchto volbách vzrůstající vliv protievropsky orientované Alternativy pro Německo AfD. To poté co vstoupila do Evropského parlamentu a nyní se při volbách v Sasku etablovala poprvé do zemského parlamentu.

Jak vyplývá z posledního volebního průzkumu veřejnoprávních stanic ARD, lze očekávat stejný trend v nastávajících volbách. Zřejmě se tak stane i zde na úkor liberální FDP, která postupně odchází z politické scény.

V neděli tak voliči rozhodnou nejen o politické konfiguraci na příštích pět let v Braniborsku a Duryňsku, ale především určí, jak bude vzrůstat vliv nového německého pravicového seskupení.

Spustit audio