Český průmysl v červenci zrychlil růst, hlavně díky autům

Česká průmyslová výroba pokračuje v růstu. V červenci se meziměsíčně zvýšila o tři desetiny procentního bodu na 8,6 procenta. Lepší čísla vykázal průmysl i v porovnání s loňským červencem. Tehdy výroba rostla o necelá tři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Průmyslu už jako tradičně nejvíc pomohlo automobilové odvětví. V červenci se výroba všech aut meziročně zvýšila o víc než 45 procent.

Srovnání produkce ale nemusí nutně vypovídat o výrazném oživení tohoto průmyslového sektoru. Podle Českého statistického úřadu mohly výsledky za prázdninové měsíce ovlivnit například přesuny celozávodních dovolených mezi červencem a srpnem.

Kondice českého průmyslu je ale i tak dobrá, potvrzuje analytik České spořitelny Jan Šedina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká průmyslová výroba pokračuje v růstu. Nejnovější data statistiků rozebral redaktor Jan Beneš

„Oslabení růstu průmyslu, kterého jsme svědky v Německu, potažmo v celé Evropské unii, se nijak zvlášť neprojevuje na české ekonomice. Automobilkám se daří dobře, především právě díky silné poptávce ze zahraničí, ze západní Evropy.“

Průmysl celkově těží z přílivu zakázek, které podle Petra Smutného z poradenské společnosti PwC přineslo ekonomické oživení. V následujících měsících se podle něj ukáže, jak velký dopad přinesou dopady evropských i ruských sankcí.

Zásadní bude i vliv ekonomik eurozóny, včetně největšího obchodního partnera Německa. I tam je zatím průmysl na vzestupu. V červenci se výroba oproti minulému měsíci zvýšila téměř o dvě procenta. To byl nejlepší výsledek za víc než dva roky. Podle hlavního ekonoma společnosti Era Jana Bureše pomohlo k růstu například stavebnictví.

„Poslední tři čtyři měsíce opravdu byly zklamáním především kvůli špatnému výkonu stavebnictví a to se v posledním měsíci trochu otočilo. Ne že by se stavebnictví stalo motorem průmyslu v tomto roce, ale přestalo padat a začíná se stabilizovat. A to je jeden z hlavních důvodů, proč ta čísla jsou o něco lepší,“ vysvětluje Bureš.

Průmysl je motorem nejenom české, ale i německé ekonomiky. Německý hrubý domácí produkt se ale ve druhém čtvrtletí snížil o 2 desetiny procenta. Někteří ekonomové se obávají, že HDP klesne i ve třetím čtvrtletí. Pokud se tak stane, Německo by se dostalo do hospodářské recese. Přesto někteří odborníci věří, že se největší evropské hospodářství dalšímu poklesu vyhne.

„Vyhlídky podnikatelů jsou velice slušné. A když se díváme na to, co táhlo německé hospodářství dolů ve druhém kvartále, tak to byly především investice podniků, které rostly poměrně svižně na začátku roku. Svým způsobem šlo o jistou kompenzaci poměrně rychlého nástupu do roku 2014. Důležitý faktor, který v tuhle chvíli stabilizuje německou ekonomiku, ne potřeba domácností,“ dodává Jan Bureš.

Ochota Čechů utrácet opět roste

Chuť utrácet mají i spotřebitelé v Česku. A to je výborná zpráva pro ekonomiku, která je z drtivé většiny závislá na vývozu, říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

„Již ve druhém čtvrtletí letošního roku byl příspěvek zahraničního ochodu k růstu ekonomiky negativní. V okamžiku, kdy by se situace v západní Evropě dále zhoršila, potom by vývoz mohl ještě méně přispívat k růstu ekonomiky a to důležitější by byl vývoj domácí poptávky. Ten naštěstí zůstává pozitivní a měl by zůstat příznivý i po zbytek roku.“

Maloobchodní tržby se v červenci meziročně zvýšily o víc než šest procent. Útraty Čechů v první polovině letních prázdnin překonaly očekávání analytiků. Podle některých z nich se domácnosti přestaly obávat budoucnosti a jejich spotřebitelské chování se vrátilo do běžných kolejí.

Růst českého průmyslu v červenci zrychlil meziročně na 8,6 procenta | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme