Ochranu osobních údajů policistů by mohl zlepšit institut odborného svědka

Policejní prezidium chce lépe chránit osobní data svých lidí. Jména a dokonce i adresy vyšetřujících kriminalistů se teď často objevují ve spisech. Do nich ale mají jako obžalovaní přístup i pachatelé trestných činů. V řadě případů se jim pak mstí - nechávají je sledovat a třeba jim i vyhrožují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Je tu vážné riziko, že někdo sleduje to, co dělám, kde bydlím a s kým se stýkám," svěřil se Radiožurnálu už dříve pražský kriminalista Petr Hrůza.

Podle svých slov se stal obětí šikany pachatele, kterého zadržel. A podobný příběh zažívají desítky kriminalistů v Česku. Stačí, že svědčili u soudu. Obžalovaní si pak mohou ze spisu vytáhnout jejich jméno a bydliště a začít se jim mstít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní prezidium chce větší ochranu osobních dat policistů, kteří svědčí u soudu. Jak, to zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Právě tomu chce Policejní prezidium zabránit. Navrhuje zavést takzvaný institut odborného svědka.

„Ten by se vztahoval na znalce z kriminalistického ústavu a odboru kriminalistické techniky a expertiz. Ale také na ostatní příslušníky tak, aby tito policisté-svědci mohli uvádět pouze své jméno, příjmení, osobní evidenční číslo a příslušnost k útvaru," vysvětluje mluvčí prezidia Jana Macalíková, co by novinka znamenala v praxi.

Prosadit ji chtěla policie už v minulosti. „Bohužel jméno a příjmení tam proběhne. Snažili jsme se bránit tím, že jsme tam dávali osobní evidenční číslo našeho policisty, už i tam je stanovisko, že nic takového nemůžeme," popsal ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Teď má policie na své straně i členy sněmovního bezpečnostního výboru. „Člověk, který se zúčastňuje vyšetřování velmi vážných trestných činů a potom figuruje v tom soudu se svými nacionály, bydlištěm, to je velké riziko. Takže já jsem pro, aby se toto řešilo," říká Václav Klučka z ČSSD.

Ministerstvo vnitra se diskusi nebrání

Souhlasí s tím i jeho kolegyně z výboru, Jana Černochová z ODS. A novinku zváží i ministerstvo vnitra. Právě u něj přitom v minulosti snaha lépe chránit kriminalisty narazila. Teď se resort nové diskusi nebrání. Jen upozorňuje, že trestní řád za určitých podmínek utajení svědka už umožňuje.

„Zvýšená ochrana platí také v oblasti přestupkové legislativy a my se do budoucna nebráníme zavést ji i pro bývalé policisty," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Dodal zároveň, že od roku 2010 platí novela vnitřního řádu pro soudy, která běžně umožňuje nezveřejňovat bydliště policistů-svědků. Soudy ji ale nemusí vždy respektovat, připouští to viceprezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

"Ale může se stát, že ta data jsou tam již z fáze vyšetřovací. To znamená, že někdy je uvedou do spisu orgány činné v trestním řízení ještě před tím, než se dostanou k soudu."

I kdyby prezidium institut odborného svědka prosadilo, dříve než příští rok se policisté změny nedočkají.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme