Rány na duši bolí víc než facka, velmi ubližuje také ignorování partnera

8. září 2014
Dobré odpoledne

„Osoby násilné se na druhém člověku dopouštějí násilí fyzického, psychického, sexuálního, ekonomického a sexuálního,“ vyjmenovala v poradně vedoucí Intervenčního centra v Jihlavě Jana Volná. Psychické násilí je podle ní traumatizující více, protože jak říká: „Rány na duši mohou bolet více než facka nebo kopanec. Formy psychického násilí jsou pak těžce rozlišitelné od projevů skutečné lásky, protože může jít o manipulaci.“

Jak taková manipulace může vypadat? „S odvoláním na lásku navštěvujeme partnera či partnerku v práci, ale tady může jít i o způsob kontroly, například ze žárlivosti. Manipulace navíc obsahuje obvinění druhého – kdybys nebyl takový, jaký jsi, ani já bych nedělal to, co dělám,“ vysvětluje Jana Volná.

Jednou z nejtěžších forem psychického násilí je ignorování partnera. „Tím, že partnera ignorujete, dáváte najevo, že vám nestojí, jak se lidově říká, ani za půl slova. Když partner vám odpírá i oční kontakt, máte pocit, že nemáte jako člověk žádnou cenu. Vede to až k somatickým chorobám, kdy vedle duše trpí i tělesná schránka,“ uvádí vedoucí Intervenčního centra. Oběti psychického násilí, které do Intervenčního centra přicházejí, jsou proto často i ve velmi špatném tělesném stavu.

Na druhou stranu je podle Jany Volné dobrou zprávou to, že i policisté, kteří se s formami psychického násilí setkávají, už jsou schopni ho rozeznat a násilného partnera vykázat z domu. Problémem může být, když osoby násilné dokáží partnera či partnerku zmást právně nesmyslnými tvrzeními, například že osoba, které dům formálně patří, z něj nemůže být vykázána.

Lživých tvrzení, která k manipulaci používají, je daleko více: vyrůstal/a jsi v dětském domově, proto nedostaneš děti do péče nebo v době trvání manželství si nemůžeš vzít podnájem, dopouštíš se trestného činu opuštění společné domácnosti, přičemž takový trestný čin vůbec neexistuje, a podobně. „Vyvracení takových tvrzení je naše běžná praxe. Přicházejí k nám lidé, kteří mají pocit, že jsou v koncích s možnostmi, právě proto, že jsou infikováni právním nesmyslem ze strany osoby násilné,“ končí poradnu Jana Volná.

Intervenční centrum v Jihlavě pomáhá lidem v celém kraji Vysočina. Je možné anonymně zavolat a na cokoli se zeptat nebo požádat o pomoc s řešením své svízelné situace.

CHAT:

J., Jihlava - Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli se jakonásilí na partnerovi počítá i hlídání rozpočtu a nadávky, když utratím víc, než mi na týden „přidělí“. Děkuji, J.

Dobrý den, obecně lze říci, že ano. Pokud je to možné, doporučuji Vám obrátit se na naše intervenční centrum telefonicky 606520546 nebo elektronicky ic.vysocina@psychocentrum.cz. Můžeme Vaši situaci probrat konkrétně. Je možné také napsat na uvedené tel. číslo SMS a my Vám zavoláme zpět. Můžete vystupovat anonymně. Mgr. Jana Volná, vedoucí Intervenčního centra Kraje Vysočina.

autor: dak
Spustit audio