Středočeský kraj bude jednat o další vlně kotlíkových dotací, slíbil hejtman Petera

Přes 1300 Středočechů požádalo v pondělí o takzvanou kotlíkovou dotaci. Získat můžou od patnácti do šedesáti tisíc korun, celkem kraj rozdělí 80 milionů. Někteří zájemci čekali před krajským úřadem ve Zborovské ulici v Praze už od nedělního poledne. V pondělí ráno byla fronta tak velká, že se vinula kolem celého úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zájem o kotlíkové dotace byl ve Středočeském kraji obrovský, fronta se vinula kolem celého úřadu.

Zájem o kotlíkové dotace byl ve Středočeském kraji obrovský, fronta se vinula kolem celého úřadu. | Foto: Jan Charvát

„Čekali jsme po prvním kole, že zájem o dotace bude velký. Ale že bude tak obrovský, to mě překvapilo. Ale jsem tomu rád, protože Středočeský kraj je jeden ze tří krajů, které mají nejhorší ovzduší. A i tato kapka dokáže pomoci, aby se to zlepšilo,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera z ČSSD.

Kraj přiděloval dotace na nové kotle zájemcům podle toho, jak přišli na řadu. Lidé, kteří chtěli mít jistotu, že se na ně dostane, proto dorazili ke krajskému úřadu už v neděli odpoledne a noc pak přečkali ve spacácích nebo na rozkládacích židlích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o kotlíkové dotace byl ve Středočeském kraji obrovský. Hejtman Miloš Petera ve vysílání ČRo uvedl, že bude jednat o další vlně.

„Navenek to připadá, že to důstojné není, my jsme samozřejmě vnímali tento problém. Ale musím říci, že si nikdo nestěžoval. Lidé to brali jako fakt. Do budoucna se ale pokusíme najít lepší řešení, které bude více uspokojivé pro občany,“ slíbil Petera.

Nevyloučil přitom ani podávání žádostí o dotace třeba elektronicky. „Když to bude možné, tak to můžeme takto řešit, ale musím upozornit, že i když se to řeší elektronicky, musí to občané dodat i v tištěné podobě. Takže je to věc dalšího jednání,“ uvedl.

Kraj se podle něj bude snažit o další vlnu dotací. „Protože ten zájem je obrovský, budeme jednat s ministerstvem životního prostředí o dalších dotačních penězích,“ naznačil středočeský hejtman.

Lidé mohou dostat dotaci na nový ekologický kotel ve výši 15 až 60 tisíc korun. A to podle typu kotle anebo třeba podle toho, jestli jsou z obce, která už je plynofikovaná, nebo ne. Státní fond životního prostředí bude pak u náhodně vybraných domácností využití dotací kontrolovat.

Petra Hosenseidlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme