Nejlepší plemeníci pokryjí na 300 klisen ročně, říká veterinář Libor Hlačík

14. září 2014

„Podle toho, jak se kůň na vás ve stáji dívá a otáčí, poznáte, zda je nervózní a něco ho bolí,“ říká veterinář Libor Hlačík, který pracuje na vytrvalostních závodech jako člen veterinární komise. Pochází z hřebčína v Napajedlech, který má dlouhou tradici na chov anglického plnokrevníka. Od kdy se na našem území chovají koně? A jak se kontrolují těsně před závody? Nejenom to nastínil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

„Jako plemeno mám nejraději anglického plnokrevníka, vlastním jednu klisnu, kterou připouštím a získávám od ní hříbata. Chovatelství mne zajímá, je to tak trochu alchymie,“ říká s tím, že ani křížením toho nejlepšího s nejlepším nemusíme dosáhnout očekávaného výsledku. „Kůň nakonec nic neuběhne,“ dodává.

Jak dlouhá je doba, kdy se může plemenný hřebec rozmnožovat? „Do doby, dokud jsou plodní, tedy tak do 20 až 25 let. Plemeníci můžou pokrývat kolem 50 klisen ročně u nás, ve světě ti nejlepší pokryjí až 300 klisen za rok,“ vysvětluje.

Čtěte také

Co se týká chovu koní, tak po technické stránce se podle něj nemáme za co stydět, ale přesto je svět před námi. „Zástupce plemen nemáme tak kvalitní jako v zahraničí. Tam jsou vynakládány miliónové investice, u nás je pár komerčních chovatelů,“ nastiňuje.

Co obnáší domácí chov koně? A jak vypadá veterinární péče v hřebčínech a dostihových stájích? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio