'Pianista století' Krystian Zimerman se proslavil i vysokými nároky na pořadatele

Po 33 letech dnes v Praze vystoupí nejlepší pianista současnosti Krystian Zimerman. Polský klavírista se ve světě neproslavil jen mimořádným nadáním, známý je i vysokými nároky na pořadatele. Požaduje maximální možnou ochranu duchovního vlastnictví, tedy žádné fotografie a záznamy koncertů, a nespokojí se s ledajakým hudebním nástrojem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový klavír značky Steinway pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Nový klavír značky Steinway pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Světová hvězda vystoupí večer v rámci festivalu Dvořákova Praha. Zimerman organizátorům často ztěžuje práci tím, že na poslední chvíli mění domluvený program. To se stalo i teď.

Namísto původně plánovaného Beethovenova pátého klavírního koncertu umělec jen několik dní před vystoupením zařadil první klavírní koncert Johannese Brahmse. Umělecký ředitel přehlídky Marek Vrabec ale ujišťuje, že změna nepředstavuje velký problém:

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze vystoupí slavný pianista Zimerman. Koncert doprovodí přísná opatření

„Pan Zimerman měl dojem, že toto je lepší volba, takže jsme mu rádi vyšli vstříc. Samozřejmě Brahms je výborná kombinace pro dvořákovský festival – jako starší Dvořákův přítel a někdo, kdo Dvořáka dlouhodobě podporoval. Čili z tohoto hlediska jsem spokojen.“

Krystian Zimerman je také velice háklivý na to, když lidé během jeho vystoupení pořizují fotografie nebo audiovizuální záznamy. V pražském Rudolfinu se kvůli němu budou dokonce zakrývat bezpečnostní kamery.

Například loni si během vystoupení v německém Essenu Zimerman povšiml, že ho jeden z diváků natáčí smartphonem. Okamžitě přestal hrát a odešel z pódia. O chvíli později se pianista vrátil a divákům oznámil, že pirátské nahrávky šířené po internetu podle něj likvidují hudbu a připravují umělce o nahrávací kontrakty. Koncert přesto nakonec dokončil.

Vozí si vlastní nástroj

Pořadatelé Dvořákovy Prahy nesdělili, jaké konkrétní zabezpečení chystají. Nechtěli poskytnout ani informace o tom, jestli s umělcem přijíždí do Prahy ochranka. Uvedli ale, že z produkční a bezpečnostní stránky patří koncert Krystiana Zimermana k jedněm z nejnáročnějších.

Koncertuje-li Zimerman po světě, zpravidla si s sebou vozí svůj osobní nástroj, kterým je špičkový klavír značky Steinway. Po mnoha problémech zejména na amerických letištích, kde mu nástroj vážně poškodili a jednou zcela zničili, ale převáží pouze vnitřní mechaniku, která se pak před koncertem zabuduje do jiného klavíru.

Do Prahy ovšem slavný pianista nepřivezl ani vnitřní mechaniku, ani celý nástroj. S organizátory se nejprve dohodl, že mu z Vídně zajistí speciální klavír značky Steinway/Fabbrini. Nakonec ale bude Zimerman hrát na Steinway, který ke svým koncertům v Rudolfinu používá Česká filharmonie.

Hudebník dorazil do Prahy včera. Nástroj už si prohlédl a seznámil se s ním dnes na generální zkoušce ve Dvořákově síni Rudolfina.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme