Zeman u Hollanda: Byl bych rád, aby vlaky TGV jezdily z Paříže až do Prahy

Český prezident Miloš Zeman a jeho francouzský protějšek François Hollande dnes hodinu jednali v Elysejském paláci. Řeč byla vedle vzájemných vztahů Prahy s Paříží i o energetice, situaci na Ukrajině nebo o nebezpečí Islámského státu na Blízkém východě. Zeman také prohlásil, že by byl rád, aby vysokorychlostní vlaky TGV jezdily až do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h | Foto: Ivo Valent

Francouzský prezident François Hollande řekl, že Česká republika i Francie kladou důraz na jadernou energetiku a Paříž je prý v této souvislosti Praze připravena jakkoli pomoci.

„V oblasti bezpečnosti jaderných elektráren a jejich renovace bychom měli pracovat společně. Francie proto nabízí českým úřadům prostřednictvím společnosti Areva své zkušenosti,“ oznámil po schůzce se Zemanem Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský a český prezident jednali v Paříži hlavně o ekonomice, ale i zahraniční politice. Detaily schůzky přiblížil zpravodaj Jan Šmíd

Netajil se tak tím, že Arevu by eminentně zajímalo případné nové výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Z předchozího tendru byla Areva vyřazena, poté byla soutěž úplně zrušena.

Prezidenti také potvrdili vznik francouzsko-českého ekonomického fóra na podporu hospodářské spolupráce obou zemí.

V oblasti zahraniční politiky Hollande ocenil účast českých jednotek v africkém Mali.

Mluvil i o nutnosti společného postupu v Iráku. Podle francouzského prezidenta terorismus nezná hranic a Islámský stát představuje pro Evropu velké nebezpečí.

S tím souhlasil i Miloš Zeman. „Největším nebezpečím je mezinárodní terorismus, ať už se skrývá pod jakoukoli náboženskou nebo jinou ideologickou nálepkou,“ konstatoval.

Český prezident Miloš Zeman (druhý zleva) dnes hodinu jednal v Elysejském paláci se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem (třetí zprava) | Foto: Jan Šmíd

Nejpodstatnější část vystoupení Miloše Zemana se však týkala TGV.

Vysokorychlostní vlaky označil za chloubu Francie a řekl, že by byl rád, aby z Frankfurtu nad Mohanem, kde v současné době končí, pokračovaly až do Prahy.

Český prezident také pozval šéfa Elysejského paláce do Prahy a Hollande jeho pozvání přijal.

Přijel i Babiš

Na jednání nechyběl za českou stranu ani vicepremiér a ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš, který jednal dopoledne s francouzskými podnikateli.

„Francie má plno problémů, které musí řešit. Někdo už musí říct, že stát je tu pro to, aby umožnil lidem podmínky, aby přerozděloval správně peníze, a ne pro to, aby se postaral o všechny. Evropa jako celek se musí zamyslet nad budoucností, zadlužováním a tak dále,“ prohlásil Babiš.

Ještě výlet a Valls

Jednání s prezidentem Hollandem bylo nejdůležitější částí programu Miloše Zemana ve Francii. Zítra český prezident navštíví Montmartre. Vedle návštěvy Unesca a OECD se tak bude věnovat i turistice.

V závěru třídenní návštěvy čeká Zemana schůzka s francouzským premiérem Manuelem Vallsem. Budou jednat hlavně o ekonomických otázkách, které má francouzský premiér na starost.

Francouzský prezident François Hollande přivítal českého protějška Miloše Zemana v Elysejském paláci | Foto: Jan Šmíd

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme