Ústí nad Orlicí uspořádá místní referendum kvůli omezení hazardu

Lidé v Ústí nad Orlicí rozhodnou v referendu o omezení hazardu ve městě. Zastupitelé se totiž v otázce omezení výherních a hracích automatů na území města nedokázali sami shodnout. Budou to tak muset udělat sami občané, kteří budou o regulaci hazardu hlasovat v termínu podzimních komunálních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o hazardu

Referendum o hazardu | Foto: Český rozhlas

Na území města je v tuto chvíli asi 160 hracích automatů. Z jejich provozu radnice jen letos získá zhruba deset milionů korun do městské kasy. A právě o tyto peníze, které město dává na kulturu a sport, by Ústí mohlo přijít.

„Tři roky zpátky byl příjem z hazardních her tři miliony. To znamená, že jsme si teď za dva roky zvykli na to, že máme deset milionů, které najednou nebudou,“ říká Petr Kulhavý z občanského sdružení Spousty, které podporuje úplné zrušení automatů ve městě.

„Je to samozřejmě složitá věc a myslím si, že je na nás všech, abychom se bavili, jak se k takové věci postavit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústí nad Orlicí uspořádá místní referendum kvůli omezení hazardu

Zastupitelé se na jednání nedokázali dohodnout, zda automaty zrušit, nebo ne. Nakonec se většina přiklonila k návrhu uspořádat místní referendum.

To, že všelidové hlasování zastupitelé schválili na svém posledním jednání před komunálními volbami, kritizoval člen zastupitelstva Matouš Pořický z ODS:

„Za měsíc tady budeme mít nové zastupitele, nové vedení města, které by si mělo o tomto důležitém kroku rozhodnout samo.“

Nelíbí se mu také, že prý chce město omezit svobodné podnikání. „Každopádně musím obhajovat také práva občanů, právo na podnikání a možnost, aby občan, který řádně platí daně, nebyl omezen nějakým precedentem,“ říká Pořický.

O osudu automatů rozhodnou sami lidé

Podle starosty Petra Hájka ze Sdružení nezávislých kandidátů - Oušťáci by o tom měli lidé rozhodnout sami. „Domnívám se, že jednáme s problematikou natolik složitou a zásadní pro budoucnost Ústí nad Orlicí, že by se k této otázce měl vyslovit co možná nejširší počet obyvatel.“

Zastánci rušení výherních automatů si od toho slibují snížení kriminality ve městě a ochranu občanů před gamblerstvím - tedy závislostí na hracích automatech.

„Na západ od nás mohou hráči prohrát v hernách násobně větší sázky než ti naši. V Rakousku jsou zavedeny karty hráče. U nás nic takového není, takže jde především o styl provozu,“ vysvětluje Petr Kulhavý názor občanského sdružení Spousty.

O úplném zrušení hracích automatů ve městě tedy rozhodnou lidé při komunálních volbách 10. a 11. října.

„Otázka je položena jasně: hazard - ano, nebo ne? V případě, že hazard ne, zastupitelstvo přijme obecně závaznou vyhlášku s nulovou tolerancí, což znamená s okamžitou účinností,“ vysvětluje starosta Petr Hájek.

Pokud bude referendum platné a lidé se vysloví pro zrušení výherních automatů ve městě, dojde k postupnému omezení hazardu v průběhu příštího roku.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme