Oběti holokaustu připomene v Mladé Boleslavi devět Kamenů zmizelých

Osudy židovských obyvatel Mladé Boleslavi, odvlečených během druhé světové války do koncentračních táborů, odkud už se nikdy nevrátili, připomene devět takzvaných Kamenů zmizelých. Jde o pamětní dlažební kostky s mosaznou destičkou a nápisem. Vše v rámci projektu Stolpersteine.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stolpersteine v Maiselově ulici v Praze

Stolpersteine v Maiselově ulici v Praze | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se v podstatě o větší dlažební kostku. Má podobu kostky s mosazným plechem nahoře a v tom mosazném plechu je vytlačeno jméno a příjmení dotyčného člověka, datum narození a potom pravděpodobné datum úmrtí a také místo, kde jsou o něm poslední zprávy,“ popisuje Blanka Rozkošná z Židovské obce v Praze.

Kameny se nejčastěji zasazují do chodníků samostatně. Do míst, kde byla ze svého domova vytržená celá rodina, se umísťují takzvané trsy kamenů. Rozdělené rodiny se tak symbolicky opět setkají. V Mladé Boleslavi bude nově devět Kamenů zmizelých.

„Snad ještě přibydou další. V každém případě se osazují na místa do dlažby před domem, kde ten člověk naposledy před transportem do Terezína bydlel. Je to v podstatě poslední vzpomínka na toho člověka a dneska je to pro nás velmi důležité, zejména pro mladé lidi, aby se nezapomínalo na ty, kteří byli odvezeni před několika desetiletími do koncentračních táborů,“ upozorňuje Rozkošná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Židovské obyvatele Mladé Boleslavi, odvlečené za války do koncentračních táborů, připomene devět Kamenů zmizelých

Seznam mladoboleslavských židovských rodin, ve kterých za války někdo přišel o život, prý nebylo jednoduché sestavit.

„Jedná se o výsledek velmi složité a dlouhodobé práce, která započala před deseti lety, kdy jsem začala připravovat stálou expozici o dějinách židů v Mladé Boleslavi a okolí do obřadní síně v areálu židovského hřbitova v Mladé Boleslavi,“ říká Rozkošná a přibližuje:

„Při té příležitosti jsem procházela archiválie ve Státním okresním archivu v Mladé Boleslavi a mimo jiné narazila na soupis židů, který pořizovali z příkazu nacistických úřadů. Tam jsou jména, příjmení a také číslo popisné domu, kde ten člověk bydlel.“

Jeden Kámen zmizelých stojí 120 eur. V Mladé Boleslavi je lidé včetně hostů z Německa slavnostně usadí tuto sobotu. Mezinárodní projekt Stolpersteine se šíří od poloviny 90. let z Německa. V Čechách byl první kámen usazený v roce 2008.


Zvětšit mapu

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme