Spisovatel Kundera má výhrady k románu Doživotí, autor se inspiroval jeho osudem

Vydává svůj první román a už si znepřátelil světově proslulého spisovatele. Proti knize Martina Juna vystoupil Milan Kundera. Nelíbí se mu, že román s názvem Doživotí je inspirovaný právě jeho životem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kundera

Milan Kundera | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Martin Jun napsal dva romány takzvaně do šuplíku. U nakladatele uspěl až se svou třetí knihou, původně ji pojmenoval Smrt spisovatele K.

„Román je o dvou věcech, které Kundera nechce zveřejňovat. Jednak jde o udavačskou kauzu, jednak o něj jako soukromou osobu. Nikdy jsem si nemyslel, že bude nadšený z toho, že jsem román napsal,“ říká Jun a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Obdivovatel Kudery napsal román inspirovaný jeho životem. Známý spisovatel se proti tomu ohradil. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Vlčková.

„Psal jsem to jako nevydávaný autor především pro sebe, to mi dovolilo mít úplnou svobodu. Nedělal jsem autocenzuru. Snažil jsem se to napsat tak, jak se mi v tu chvíli psát chtělo. Neměl jsem potřebu nic skrývat, protože jsem nevěděl, že to někdy někdo bude číst.“

Vypsaným stylem, rozdělením mezi tři vypravěče, i zápletkou zaujal román editora nakladatelství Labyrint Ondřeje Kavalíra.

„Pro mě bylo příjemným překvapením, když se mi do ruky dostal rukopis Martina Juna. Začetl jsem se do textu, který měl určitou míru stylistické zralosti. Fakt, že kniha byla čtivá a měla zajímavé téma, byl pro mě rozhodující. Nikoli to, že se týká Milana Kundery,“ vysvětluje Kavalír.

Přestože kniha nese v podtitulu, že nic z ní není míněno vážně, chtěli v nakladatelství Labyrint předejít nedorozumění. Ještě nevydaný titul proto zaslali do Paříže Milanu Kunderovi.

Výhrady spisovatele Milana Kundery

Jako odpověď přišly požadavky právníků slavného spisovatele. Dozvěděli jsme se od něj, že má připomínky nejen k samotnému názvu, ale i k obálce, popisuje editor Kavalír.

„Pracovní verze obálky si hrála s fotografickým motivem, kde byl Milan Kundera vyfocený na návštěvě Paříže někdy v roce 1969. Měl také výhrady k průvodnímu textu, který měl jako anotace knihou provázet,“ vyjmenovává Kavalír a pokračuje:

„Snažili jsme se mu vyjít vstříc. Přistoupili jsme na to, že se změnil název, vytvořila se nová obálka. Změnili jsme i průvodní texty ke knize. V druhém sledu se objevily ještě další výhrady, ale z našeho pohledu by příliš zasahovaly do autonomie uměleckého textu.“

V Česku zájmy Milana Kundery, který dlouhodobě nekomunikuje s médii, zastupuje agentura Dilia. Její ředitel Jiří Srstka ale zprostředkování kontaktu nebo jakékoliv vyjádření odmítl.

„Nic vám k tomu neřeknu,“ nechtěl Srstka situaci komentovat.

Román Martina Juna vychází pod novým názvem Doživotí právě dnes.

Milan Kundera | Foto: Český rozhlas

Zuzana Vlčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme