Na světovém trhu zůstává první Samsung, pro Apple jsou klíčové Spojené státy

Americká společnost Apple ukázala světu další řadu chytrých telefonů iPhone. Odhalila také očekávanou novinku, chytré hodinky Apple Watch. Produkty firmy jsou pod drobnohledem akcionářů a investorů. Úspěch nebo neúspěch má přímý dopad na akcie společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung a Apple se dohodly na ukončení soudních pří  (ilustrační foto)

Samsung a Apple se dohodly na ukončení soudních pří (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jedna z největších a nejvýznamnějších firem světa ukázala, čím chce výrazně zvýšit tržby i zisk. Vedle nového iPhonu se spotřebitelé dočkali i chytrých hodinek. S nimi už ale dříve na trh vyrukoval konkurent Samsung.

Pro majitele akcií Applu to byl přesto významný den, protože novinky firmy výrazně určují kurz akcií. Rostly už několik týdnů dopředu, a to díky velkému očekávání, což potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Apple ukázal světu nové chytré telefony i hodinky. Inovuje ale také konkurent Samsung. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš

„Očekávání stojí za tím, že akcie Applu jsou už několik týdnů v růstovém trendu. Nyní jsou velmi blízko historicky maximálním hodnotám. Generální ředitel firmy Tim Cook musí výrazně překvapit, aby se akcie udržely,“ vysvětluje Menčík.

Poslední tři měsíce byly pro akcie Applu ve znamení výrazného růstu. Od začátku roku posílily o víc než 20 procent.

Apple tím jenom potvrdil, že je společností s nejvyšší tržní kapitalizací na světě. Aktuálně se pohybuje kolem 600 miliard dolarů. Podle odborníků je v tomto směru nedostižný.

Apple představil novou generaci chytrých telefonů iPhone a hodinky Watch

Číst článek

Pro srovnání americká sociální síť Facebook překročila 200 miliard. Ropná společnost Exxon, která je druhou největší firmou na světě z pohledu tržní kapitalizace, se může pochlubit 400 miliardami dolarů.

Generální ředitel Tim Cook představil hodinky iWatch | Foto: Reuters

„Tržní kapitalizace odráží pouze velikost firmy, nikoliv to, zda je firma dobrá nebo špatná. Apple zůstane podle mě ještě dlouho na prvním místě,“ dodává Tomáš Menčík.

Analytici odhadují, že čistý zisk obou firem poroste v příštích pěti letech dvouciferným tempem. U Exxonu záleží na vývoji cen ropy, Apple musí překvapit dalšími novinkami.

Podle redaktora Hospodářských novin Otakara Schöna to nebude mít americká společnost jednoduché. O to samé se totiž snaží jihokorejský rival Samsung.

„Obě firmy fungují víceméně podobně s tím, že Samsung v poslední době mnohem více inovuje. Apple trochu zastydnul a jeho inovace v tuto chvíli nejsou tak výrazné,“ hodnotí Schön.

V prodejích mobilů u obou firem funguje hlavně značka. Na světovém trhu zůstává první jihokorejský Samsung. Pro Apple jsou klíčové Spojené státy.

Premiéra multifunčních hodinek Samsung, které propojí a ovládají veškerou chytrou elektroniku. Můžete si vybrat i barvu | Foto: Klára Stejskalová

Nejvýraznější nárůst tržního podílu na všech prodaných chytrých telefonech tam Apple zaznamenal loni v létě. Od května do července se podle studie společnosti Kantar meziročně zvýšil téměř o 10 procent na více než 43 procent.

Zjednodušeně by se dalo říci, že téměř každý druhý Američan má iPhone. Kvůli tomu, že Američané nechtějí jinou než domácí značku, Samsung na Apple v zámoří ztrácí.

V příštích letech bude záležet na tom, jaké výrobky rivalové představí. Na to zareagují i akcie obou společností.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme