Po větším pádu z kola raději vyměňte přilbu za novou

9. září 2014
Dobré odpoledne

Kdo sedne na kolo, měl by mít na hlavě přilbu v každém věku. „U cyklistických helem se trend vyvíjí tak, že se dělají čím dál lehčí, jsou odvětrané, do otvorů, kterých je na nich čím dál víc, se instalují různé síťky proti hmyzu a podobně,“ popisuje nové trendy prodejce sportovního vybavení Martin Kachlíř.

„Ani přilby, které nepokrývají celou hlavu, a zůstává u nich volný týl, nejsou zdraví nebezpečné. Helma je vzadu poměrně dost vysunutá, takže vás krásně ochrání,“ uklidňuje cyklisty. „Helmy jsou takto vyráběné proto, že na kole jezdíte v předklonu a hlavu máte zvednutou nahoru, pak by vás přilba do zadní části hlavy tlačila,“ vysvětluje Martin Kachlíř.

Dětská přilba se vybírá podobně jako přilba pro dospělé. „Ty dětské mají ale navíc různé další segmenty, třeba blikačky vzadu. Určitě je zapínejte, i když jedete s dítětem přes den, je to významný bezpečnostní prvek.“ Podle Martina Kachlíře přilbu rozhodně kupujte osobně v obchodě a to přímo s dítětem, které si ji na místě vyzkouší. „Nedoporučujeme nákup přes internet, nemusela by pak dítěti sedět.“

Velikost helmy by neměla být příliš velká, kdy se pak musí dotahovat kolečkem vzadu. „Měla by odpovídat přesně a kolečkem se pak dotáhne jen lehce. Také pásek pod bradou někteří vozí rozepnutý nebo velmi volný,“ upozorňuje na další chybu Martin Kachlíř. Pásek by tedy měl být lehce dotažený, aby neškrtil, ale také aby se přilba při pádu neuvolnila a nespadla z hlavy.

Pokud už pád z kola zažijete, je třeba helmu pořádně prohlédnout, jestli není poškozená. Ne vždy však poškození helmy poznáte na první pohled a můžete se dalším používáním ohrozit. „Na helmě se mohou objevit drobné praskliny, které nejsou vidět, takže po větším pádu doporučujeme helmu vyměnit úplně,“ radí Martin Kachlíř. Na podzim se dříve stmívá, proto je nutné nosit reflexní prvky, například pásky na ruce nebo nohy, odrazky na výplety kola a nezapomenout ani na světla – bílé vpředu a červené vzadu.

Přilba na kolo je povinná u závodu, kterého se může zúčastnit každý, kdo rád jezdí na kole a chce zapojit celou rodinu. Havlíčkobrodský rodinný víceboj pokračuje příští neděli 21. 9. právě cyklistikou. Přidat se mohou rodiny s dětmi od 6 let věku až po kategorii masters a mohou být z celého kraje. Závod začíná u nového hřbitova a pojede se více okruhů podle obtížnosti. Trasa vede po zpevněných lesních a polních cestách, lepší proto budou horská nebo treková kola. Každý účastník dostane na cestu reflexní pásky!

CHAT:

Petr – Dobrý den, na kolik tak vyjde přilba, když chci, aby byla kvalitní? Petr, díky

Dobrý den, je to bezpečnostní prvek, tedy nekupujte nejlevnější model. Střední cenová relace dobrých helem se pohybuje kolem 1000 - 1800 Kč. S pozdravem Martin Kachlíř

autor: dak
Spustit audio