Advokát Vaňhové chce vrátit kauzu Houskovy vraždy k došetření

Pozůstalí po zavražděném členovi ČSSD a chomutovském podnikateli Romanu Houskovi chtějí, aby policie dál pokračovala ve vyšetřování případu. Státní zástupce v pondělí z vraždy obžaloval bývalého vojáka Michala K. To se ale příbuzným Housky nelíbí, a proto žádají soudce o předběžné projednání obžaloby a vrácení spisu zpět policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, kde bydlel Roman Houska

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

„Kauza je nedořešená, nedošetřená, nekompletní. To znamená, že je potřeba na ní znovu zapracovat, a to intenzivně tak, jak to policii ukládá trestní řád. Řádově šest znaleckých posudků, všechny jsou z forenzních disciplín, žádný z nich nepotvrdil to, že by pachatelem byl právě obviněný Michal K.,“ zdůrazňuje advokát Michael Kis.

Pozůstalí zpochybňují hlavně to, že bývalý voják šel loupit do domu, kde Houska žil se svojí partnerkou, bývalou hejtmankou Janou Vaňhovou z ČSSD. Ta tvrdí, že se jim nic neztratilo.

Advokáti se přiklánějí k verzi, že si vraždu někdo objednal a policie našla jen vykonavatele. Podle advokátky Marie Benešové, která zastupuje Jana Vaňhovou, nebyly v případu objasněny základní věci.

„Kdo poslal pachatele a kdo to zaplatil. A kdo mohl mít motiv, aby byl tímto způsobem zavražděn, protože tomu se nedá ani říkat vražda, to byla v podstatě poprava,“ tvrdí.

Žalobce s námitkami nesouhlasí

Žalobce Vladimír Jan s námitkami nesouhlasí a trvá na tom, že šel bývalý voják do domu podnikatele Housky loupit.

„Já jsem obžalobu podal z toho důvodu, že po přezkoumání spisového materiálu a shromážděných důkazů jsem dospěl k závěru, že ve vyšetřování byly opatřeny veškeré dostupné důkazy, v opačném případě bych žalobu nepodával a věc bych vrátil vyšetřovateli k doplnění,“ konstatuje.

Pokud soudce návrhu poškozených nevyhoví, hlavní líčení začne už v říjnu.

Muž si prý předem sháněl informace

Státní zástupce obžaloval bývalého vojáka z plánované vraždy. Koupil si prý elektrický paralyzér, kterým údajně oběť omráčil. Housku měl loni v listopadu čtyřikrát střelit.

Nejdřív zasáhl Houskovo břicho a pak ze vzdálenosti ne větší než deset centimetrů zamířil a vystřelil na jeho hlavu. Poté tělo odtáhl do garáže a sebral klíče.

Podle obžaloby po vraždě prohledal dům, který Houska obýval se svojí partnerkou, bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou z ČSSD. O Houskovi a jeho blízkých si prý sháněl informace minimálně od loňského dubna.

Podle stávající právní kvalifikace údajnému pachateli hrozí za loupežnou vraždu až 20 let vězení.

Jan Bachorík, kap, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme