Volejbalistům na MS pomáhá video, mohou ho využít třikrát v jednom setu

Používání videa při sporných situacích ve sportu se stále rozšiřuje. Po tenisu a hokeji si letos vzali video na pomoc i fotbalisté při mistrovství světa a moderní technika se začala používat i ve volejbalu. Světový šampionát, který v těchto dnech probíhá v Polsku, je první velkou akcí, při které můžou trenéři či kapitáni týmů požádat o přezkoumání rozhodnutí rozhodčího prohlédnutím videozáznamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týmy na MS někdy video záznam žádají i ve chvílích, kdy je rozhodnutí sudího nezpochybnitelné (ilustrační foto)

Týmy na MS někdy video záznam žádají i ve chvílích, kdy je rozhodnutí sudího nezpochybnitelné (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Stejně jako v tenisu má každý tým v jednom setu tři možnosti požádat o záznam. Limit je pět vteřin po skončení akce. Nejde se podívat minutu po akci,“ vysvětluje to nejdůležitější někdejší český reprezentant a dnes volejbalový funkcionář Jiří Popelka.

Na rozdíl od tenisu se ale nekontroluje pouze to, zda míč dopadl do hřiště, či mimo, ale také přešlapy hráčů, dotek hráče sítě nebo teč bloku při smeči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle bývalého reprezentanta Jiřího Popelky video volejbalu pomůže

„Jde o dobrou věc pro čistotu sportu. Tým má možnost zareagovat, není to jen o tom, že rozhodčí vede zápas,“ podotýká Popelka.

I tato novinka ale přináší také negativa. Při zápasech světového šampionátu je občas vidět, že trenéři jednotlivých týmů žádají o prohlížení videa i ve chvílích, kdy je rozhodnutí rozhodčího naprosto nezpochybnitelné.

„Využívají toho, protože jde vlastně o druhý time out. Pokud se jim nedaří, tak si zažádají o video a někdy docházím i k minutovým průtahům,“ všiml si bývalý smečař české reprezentace.

Rozšíření videa brání vysoká pořizovací cena

Nic to ale nemění na tom, že video je pro volejbal přínosem. Technologii vyvinuli v Polsku a právě v tamní lize už se používá druhou sezonu. Teď se snaží novinku prosadit Světová federace kromě vrcholných akcí i do dalších ligových soutěží.

Zatím však masivnímu rozšíření, třeba i do české extraligy, brání vysoká pořizovací cena.

„V Polsku mi říkali, že jeden zápas vyjde zhruba na 150 tisíc korun. Nedá se přesně říct, že do dvou let bude video i v české extralize. V brazilské extralize bylo využito až letos ve finále, v Rusku ani Itálii se zatím nepoužívá,“ prozrazuje Popelka s tím, že jakmile FIVB (Mezinárodní volejbalová federace) video do silných zemí protlačí, tak se objeví i v české soutěži.

„Věřím, že video pomůže českému volejbalu stejně, jako pomohlo v Polsku,“ doufá Popelka.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme