Autoři na festivalu v Berlíně řeší, jak propojit literaturu a počítačové hry

Organizátoři Mezinárodního berlínského literárního festivalu jsou přesvědčeni, že by počítačové hry mohly v budoucnu obohatit literaturu. O tom, jak by se daly propojit světy knih a her, bude diskutovat asi 150 autorů z celého světa. Festival začíná právě dnes a potrvá deset dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová učebna (ilustrační foto)

Počítačová učebna (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Námět počítačové hry, která je zajímavá i z literárního hlediska, pojede do Berlína představit také český spisovatel Jaroslav Rudiš.

Byl prý velmi překvapen, když ho oslovili, aby napsal koncept počítačové hry. Nápady konzultoval s bratrem, který je programátor a herní scénu sleduje.

„Kdysi jsem je hrál, ale nikdy nějak moc. Pak jsem se nad tím trochu zamyslel a říkal jsem si – možná počítačová hra potřebuje to, co dobrá kniha. Nějaký silný příběh a zajímavé postavy a zápletky. Tak mě napadl příběh Operace Praha,“ vysvětluje Rudiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spisovatel Jaroslav Rudiš představí na literárním festivalu v Berlíně koncept počítačové hry Operace Praha

„V mých knížkách se vždycky objevuje trošku historie střední Evropy, tak jsem to napsal i do tohoto konceptu. Nechal jsem se inspirovat atentátem na Heydricha a vytvořil jsem si postavy takových trošku divočejších atentátníků, kteří se vydávají do Prahy. Mělo by to mít – pokud se to jednou bude realizovat – silnou atmosféru. Spíš než střílečka je to taková psychologická hra,“ přibližuje.

Festival v Berlíně se už několik let snaží hledat nové cesty a propojovat literaturu s komiksem, divadlem či filmem.

Jaroslav Rudiš bude mít na festivalu i vlastní autorské čtení. Návštěvníky seznámí se svou předposlední knihou Konec punku v Helsinkách, která ale vyšla německy teprve letos.

„Rád čtu německy, takže čtení v Německu je trošku víc. Ale přece jenom v Berlíně na tomto festivalu to je něčím výjimečné. To je jako kdybyste jel jako filmař na festival do Benátek, tak velký festival to je,“ říká Rudiš.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme