Národní park Šumava navyšuje počet svých partnerských škol, mohlo by jich být až dvacet

Národní park Šumava má partnerství s více než 10 základními školami. Jejich počet by se měl ještě zvýšit, a to i díky tomu, že v lednu park otevře další pobytové vzdělávací středisko v Horské Kvildě. Právě střediska environmentální výchovy národního parku totiž školám poskytují vzdělávací programy, pomůcky, exkurze i lektory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před vstupem do lokality jste poučeni

Před vstupem do lokality jste poučeni | Foto: Pavel Halla

Nově s parkem uzavřela partnerství i škola v Bolešinech u Klatov. „Prezentujeme se jako škola přátelská k přírodě, takže vítáme všechny aktivity směřované k ochraně přírody,“ vysvětluje ředitel školy Michal Burianek.

A že by spolupráce s parkem byla zbytečná, protože vesnické děti mají k přírodě už tak dost blízko, si rozhodně nemyslí.

„Nad tím se musím pousmát, protože tohle platilo před dvaceti lety, kdy vesnice byla opravdu vesnicí a její obyvatelé chovali domácí zvířectvo. Teď tu má každý spíš bazén nebo krásný golfový trávník. K přírodě mají asi stejně daleko jako obyvatelé města,“ tvrdí.

Každá partnerská škola šumavského parku se zapojuje do pravidelné celoroční činnosti pod vedením lektorů ze středisek environmentální výchovy ve Vimperku, Stožci a Kašperských Horách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní park Šumava navyšuje počet svých partnerských škol. Do budoucna by jich mohl mít až kolem dvaceti.

„Všechna střediska mají asi okolo 80 různých výukových programů rozdělených podle cílových skupin, které jsou zaměřeny na poznávání šumavské přírody, prožitky a rozšiřování školního učiva,“ říká vedoucí středisek Šumava Martina Kučerová.

Lektoři středisek pravidelně dojíždějí do škol a část výuky se odehrává i přímo na území národního parku. Od letošního roku tam děti z partnerských škol díky dotaci doveze autobus zdarma. K celoroční práci je motivují i zajímavé pomůcky.

„Jedná se o pomůcky didaktické, interaktivní. V současné době se zaměřujeme také na exponáty ptáků, hub, modely květin, to znamená pomůcky, které pomohou dětem více se přiblížit přírodě, pochopit ji. Odráží to naše heslo Poznej a chraň.“

Zatímco partnerské školy se zavazují k pravidelné celoroční činnosti, jednotlivé výukové programy jsou k dispozici i ostatním školám, od mateřských přes vysoké. Jejich přehled lze nalézt na webových stránkách parku.

„Základem naší činnosti je, aby si děti uvědomily, v jak krásné krajině žijí a aby měly svoji domovinu rády. Děti dnes sice znají zahraniční destinace a leteckou dopravu, ale v životě nebyly třeba na Chalupské slati, což je smutné,“ dodává Kučerová.

Během minulého školního roku Střediska environmentální výchovy Národního parku Šumava odučila na 450 výukových programů, do kterých zapojilo na 7500 dětí.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme