Jan Fingerland: Obamova válka začíná

10. září 2014

Barack Obama ve středu večer prosloví jeden z nejdůležitějších projevů své kariéry. Vlastně oznámí, že jeho země vstupuje do války. Jen to slovo válka při tom nezazní. Vlastně je v tom hodně ironie, že se toho Obama ve funkci dožil.

Když George Bush mladší nastupoval do prezidentské funkce, sliboval svým voličům, že na rozdíl od svého aktivistického předchůdce Clintona se zaměří na domácí problémy. Pak ale přišlo 11. září a z Bushe se stal prezident, který poslal americké vojáky do nejméně dvou válek a zatížil americký rozpočet i důvěryhodnost nejvíce od dob války ve Vietnamu.

Totéž nyní čeká Obamu, který rovněž chtěl napravit chyby svého předchůdce a „vrátit americké chlapce zpátky domů“. Dařilo se mu to v Iráku i Afghánistánu, protože odpor v unavené Americe proti takovým krokům byl slabý, a to i mezi těmi, kdo se domnívali, že Obama vyhlašuje vítězství ve válce proti teroru příliš brzy.

Obamovi nakonec nezkřížili plány válkychtiví republikáni, ale nepříznivý vývoj v Iráku. Obama ještě vloni odolal lákání Ameriky zpátky do Iráku ze strany iráckého premiéra Málikího, kterému se začala situace drolit pod rukama.

Čtěte také

Obama, přinejmenším zčásti oprávněně, takové pozvání odmítl, protože nehodlal na americký účet řešit problémy, které způsobil někdo jiný. Málikí totiž zároveň dělal všechno pro to, aby svou konfrontační politikou v Iráku podnítil sunnitskou vzpouru.

Ta je nyní tady v podobě nečekaného vzestupu organizace Islámský stát. Nebezpečí, které sunnitští extremisté představují pro americké spojence, ale i pro Ameriku samotnou, už nemohl přehlížet ani prezident, který sliboval, že nebude dělat politiku kladivem a očekával, že většinu problémů bude možné přinejmenším zmírnit dobře předneseným projevem.

Americký ministr zahraniční John Kerry (vlevo) s předsedou nové irácké vlády Hajdárem Abadím

A kdyby to náhodou přehlédnout chtěl, Islámský stát mu to popravami amerických občanů před očima celého světa připomněl.

V úterý proto Obama hovořil se zástupci obou komor amerického Kongresu a vysvětloval jim své další plány, aby je získal pro svůj postup. Ve středu večer amerického času pak prohovoří na stejné téma k celému národu.

Je to jen zčásti náhoda, že se tak děje v předvečer 11. září, které před třinácti lety změnilo Bushovy plány na obnovu Ameriky.

Čtěte také

O čem bude mluvit Obama? Bude se snažit nalézt rovnováhu mezi ubezpečením Američanů, že žádné nebezpečí jim nehrozí a on má situaci pevně v rukou – a zároveň oznámením, že v Iráku a Sýrii vyrostl nový démon, který vyžaduje zcela mimořádný přístup.

Tak mimořádný, že mírotvůrce a stahovač armád Obama posílá vojáky zpátky do Mezopotámie. Už v neděli se na veřejnost dostala neoficiální správa, že americká administrativa chystá třístupňovou strategii, která by Islámský stát nejen zastavila, ale postupně zcela zničila.

Americké letouny v Perském zálivu. Zda se Obamovi může podařit to, aby udržel celou věc jen na dálkové ovládání, není zřejmé

Lidé z prezidentova okolí tento plán popisují jako mnohem rozsáhlejší a složitější, než byly cílené údery USA proti Al-Káidě v Jemenu, Pákistánu a dalších zemích.

V Bílém domě také prý hodlají rozšířit letecké údery z iráckého i na syrské území. Má-li totiž být Islámský stát opravdu decimován, pak je to možné jen tehdy, pokud bude vyhnán i z této země, odkud se do Iráku původně přesunul. Konec konců, byl to právě Islámský stát, kdo oznámil, že tyto hranice ruší.

Zároveň je zřejmé, že Obama se bude chtít za každou cenu vyhnout nasazení amerických vojáků přímo na irácké či syrské půdě. Omezí se tedy na letecké údery, vyzbrojování a výcvik spojenců přímo na místě a špionážní či informační podporu.

Čtěte také

Zda se mu může podařit to, aby udržel celou věc jen na dálkové ovládání, není zřejmé. Války totiž mají sklon ubírat se vlastními cestami. Bude při tom lavírovat i v takových otázkách, jak při tom příliš nepomáhat Bašáru Asadovi, Hizballáhu nebo Íránu.

Takhle si Obama poslední čtvrtinu svého prezidentování zřejmě nepředstavoval. Válka, byť vedená na dálku, není nic hezkého. Na druhou stranu, někdy nemají vlády jinou čestnou možnost, než výzvu ozbrojeného boje přijmout. Konec konců, mnohé státy v regionu očekávají, že tuto odpovědnost na sebe vezme právě Amerika.

Je velmi pravděpodobné, že tento boj bude trvat ještě během prezidentského období příštího prezidenta. Paradoxní bude, pokud Obama v boji proti islamistům uspěje, ale jeho nástupce vyhraje volby kritikou jeho válečnického avanturismu.

Bojovníci Islámského státu v Sýrii
Spustit audio