USA rozšíří operaci proti hnutí Islámský stát, pozemní akci ale Obama vylučuje

Spojené státy zintenzivní kampaň proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát, kteří operují v Iráku a Sýrii. Ve Washingtonu to oznámil prezident Barack Obama. V živě vysílaném projevu ohlásil vyslání dalších vojenských poradců do Iráku. Ujistil ale veřejnost, že to neznamená zahájení pozemní operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Spojené státy podle prezidenta Baracka Obamy povedou širokou koalici, jejímž cílem bude zničit hnutí Islámský stát, kdekoli bude operovat.

„Jakákoli skupina, pokud bude ohrožovat Ameriku, nenajde nikde bezpečí,“ řekl doslova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Obama představil plán boje proti Islámskému státu. Zahraniční zpravodajka Lenka Kabrhelová shrnuje jeho hlavní body i reakce politiků, médií a veřejnosti

Do akce se podle prezidenta nezapojí americké pozemní jednotky. Obama ale potvrdil, že do Iráku vyšle dalších 475 vojenských poradců. Zdůraznil, že jejich úkolem bude asistovat irácké armádě. Do bojových akcí se zapojit nemají.

Prezident znovu ujišťoval americkou veřejnost, že se USA nenechají zatáhnout do žádné další pozemní války. Stanou podle něj v čele široké koalice, jejímž cílem bude zničit hnutí Islámský stát a která bude operovat i na diplomatickém poli.

Ministru zahraničí Johnu Kerrymu se podařilo získat podporu u spojenců v regionu. Plán USA zastavit postup islamistů podpořilo 10 arabských států včetně Saúdské Arábie.Letecké údery budou provázet i finanční opatření, která mají odstřihnout ozbrojence od prostředků.

Obama také varoval, že se boj proti hnutí, které označil za teroristickou skupinu, neomezí na hranice jedné země.

„Budeme pronásledovat teroristy, ať jsou kdekoli. Nebudu váhat zaútočit na radikály, a to jak v Sýrii, tak v Iráku. Můj vzkaz pro členy Islámského státu je jasný: Pokud ohrozíte Spojené státy, nikde pro vás nebude bezpečno," prohlásil.

Prezident nepožádal Kongres o schválení plánu, zákonodárce nicméně vyzval k podpoře financování výcviku a vybavení syrských opozičních skupin.

Podle posledních průzkumů považuje většina Američanů Islámský stát za vážnou hrozbu pro Spojené státy a přeje si, aby vláda USA podnikla kroky.

Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme