Starostové na Slovensku nemusí mít střední školu, rozhodl Ústavní soud

Slovenští starostové zatím nemusí mít ukončené středoškolské vzdělání. Rozhodl o tom Ústavní soud, který pozastavil platnost příslušného zákona. V komunálních volbách tam mohou kandidovat i lidé se základním vzděláním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovičtí studenti zkoušejí maturitu nanečisto

Budějovičtí studenti zkoušejí maturitu nanečisto | Foto: Kateřina Hálová

Podmínku středoškolského vzdělání pro starosty nebo primátory prosadili letos do volebního zákona poslanci vládní strany Smera a těsně před odchodem z funkce ho podepsal prezident Gašparovič.

Především v obcích na východě Slovenska se čas od času objevují starostové bez dostatečného vzdělání. Objevila se dokonce nahrávka se starostou, který měl problémy přečíst slavnostní slib.

Starosta, vyučený tesař, se pak omlouval, že měl trému, ale že rozhodně není negramotný.

Opozice označila nový zákon za diskriminační. Kritici tvrdí, že podmínka je namířená především proti Romům. U stávajících romských starostů však nízké vzdělání zásadní problém není. Ze 30 starostů nemá střední školu ukončenou šest lidí.

Ať tak či onak, Ústavní soud teď účinnost takzvané vzdělanostní podmínky pozastavil s tím, že k ní vrátí později. V listopadových komunálních volbách tak mohou kandidovat na starosty i lidé bez maturity.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme