Ministři bojují o poslední stamiliony, vláda odložila projednání rozpočtu na příští rok

Ministři se dohadují o poslední stamiliony korun. Vláda finišuje s přípravou státního rozpočtu na příští rok. Kabinet probral návrh ministerstva financí na stomiliardový schodek a znovu se k němu vrátí 22. září. Příští týden chtějí ministři o rozpočtu ještě mluvit s hejtmany a sejde se kvůli němu i tripartita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda, Strakova akademie

Vláda, Strakova akademie | Foto: Filip Jandourek

Zbývá ještě projednat poslední připomínky jednotlivých resortů a návrh půjde do konce září do sněmovny.

„Koalice v návrhu plní závazek udržet deficit veřejných rozpočtů pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Deficit veřejných rozpočtů v roce 2015 by se měl pohybovat někde na úrovni 2,6 procenta,“ říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu státního rozpočtu na příští rok natáčela redaktorka Lenka Jansová

Deficit pod třemi procenty HDP je jednou z podmínek, aby mohlo Česko v budoucnu přijmout euro. Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL upozorňuje, že v jeho resortu by mohlo příští rok chybět na 700 milionů korun:

„Problém je akutní především ve vnitřním dluhu a v nákupu přístrojů. Mnohé vědecké instituce budou ve velkých problémech, samozřejmě i v rekonstrukcích svých budov. Část těchto peněz by měla jít i na udržitelnost některých center.“

Rozpočet má mimo jiné umožnit zvýšit důchody a platy některým zaměstnancům - třeba učitelům.

„Bude to v rozpětí 300 až 1000 korun, 300 korun bude navýšení v průměru do platu začínajícího učitele. V průměru u všech to bude kolem 700 korun,“ potvrzuje ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Vláda projednává návrh státního rozpočtu na příští rok, počítá se schodkem 100 miliard korun

Číst článek

Největší meziroční nárůst výdajů podle návrhu státního rozpočtu na příští rok má mít ministerstvo pro místní rozvoj, a to o téměř 26 procent na 14,7 miliardy korun.

Největší pokles příjmů ministerstvo financí navrhuje pro ministerstvo životního prostředí, a sice o téměř 28 procent na 9,4 miliardy korun. Největší výdaje, skoro polovinu celkových, bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh státního rozpočtu počítá s příjmy ve výši jednoho bilionu a 188 miliard korun. Výdaje jsou o 100 miliard vyšší.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme