Každý Čech sní 5,5 kg čokolády za rok, dají se z ní vyrobit i šperky

11. září 2014

Češi snědí každý rok 60 tisíc tun čokolády. Je nejen dobrá, ale prý i léčivá a v poslední době z ní podnikavci vyrábí i luxusní šperky.

Čokoláda jako lék

Konzumace kvalitní čokolády vyvolává pocity radosti, uvolnění a štěstí. Podporuje náš mozek k produkci tzv.šťastných hormonů a snižuje pocit stresu či deprese. Čokoláda také obsahuje látku arginin, který je považován za přírodní afrodisiakum. (I Casanova prý ženám místo šampaňského naléval čokoládu)

V čokoládě je celá řada antioxidantů, prospěšných pro naši imunitu. Není bez zajímavosti, že látky, obsažené v kakau, zabraňují tvorbě zubního kazu, což ale neznamená, že přemíra čokolády by byla našim zubům prospěšná. Čokoláda je prý i receptem na dlouhověkost. Nejstarší Mexičanka Leandra Becerra Lumbreras (které je prý 127 let, ovšem rodný list nemá) prý celý život holdovala právě čokoládě.

Kolik čokolády sníme?

V Česku se ročně spořádá téměř 60 tisíc tun čokolády. Na hlavu je to asi 5,5 kg, podobně jako v USA nebo Austrálii. Téměř dvojnásobek ale zkonzumují ve Švýcarsku, Německu, Belgii nebo Anglii. (Ve statistikách vítězného Švýcarska jsou ale zahrnuté i nákupy turistů).

Čokoláda jako šperk

Tabulku čokolády si asi každý může dovolit. Pokud by jste ale zatoužili pro čokoládách pro ty největší labužníky (nebo milovníky šperků), potřebovali byste zřejmě dolarové konto. V kolekci od Cocoa Gourmet, která obsahuje kousky jedlého stříbra a zlata, najdete i malý diamant, pokud tedy investujete 1 250 dolarů.

Pro koledníky asi zřejmě také nepořídíte velikonoční vajíčko Diamond Stella z La Maison du Chocolat, které je ozdobené 100 diamanty a stojí 50 000 liber. Každou ženu jistě potěší spojení nejlepší čokolády a krásných šperků. V Le Chocolate Box kromě čokoládových pralinek najdete kombinace náramků, náušnic i safírových náhrdelníků (máte –li ovšem statisíce dolarů).

Čokoláda Fair Trade

Čeští aktivisté bojují za to, abychom nakupovali čokoládu, na jejíž produkci se nepodílely děti. Podle nich je totiž většina oblíbené pochoutky, která se u nás spotřebuje, vyrobena z neeticky získaných surovin. (Většina kakaových bobů se sklízí v Africe). Odstartovali proto kampaň "Za férovou čokoládu!".

Slovo kakao je téměř ve všech jazycích stejné nebo podobné, totéž lze říci o slově čokoláda. Německy Schokolade, francouzsky chocolat, holandsky a vlámsky chocolade, italsky cioccolato nebo cioccolata jako nápoj, rusky a bulharsky šokolad, slovinky a chorvatsky čokolada, polsky czekolada, rumunsky ciocolata, maďarsky csokoládé, v severských jazycích norsky sjokolade, dánsky chokolade, švédsky choklad, finsky suklaa, islandsky súkkuladi, estonsky šokolaad, lotyšsky šokolade, litevsky šokoladas.

Čokoláda není pro psy

Už malé množství hořké čokolády může být smrtelné pro vaše domácí miláčky, psy a kočky. Čokoláda totiž obsahuje theobromin, který zvířata odbourávají velice pomalu. Existují ale i speciální čokolády pro psy.

Čokoláda může pálit

Kromě čisté hořké, mléčné nebo bílé čokolády si můžeme dnes vybrat z nepřeberného množství čokolád s přísadami nebo příchutěmi. V poslední době jsou stále více oblíbené čokolády kořeněné (ve skutečnosti ale chilli a pepř používali do čokoládového nápoje již Aztékové). Oblíbené jsou i čokolády s irskou whisky nebo šampaňským.

Hitem posledních let se v USA a Británii staly čokolády s příchutí anglické slaniny, nebo naopak, slanina, obalená v čokoládě. Dnes už můžete také běžně sehnat i čokoládu bez laktózy nebo lepku nebo dokonce z ovčího či kozího mléka.

Tereza Brázdová si vyzkoušela výrobu chilli čokolády

Výrobu pálivé čokolády si v litomyšlské čokoládovně vyzkoušela i redaktorka Tereza Brázdová.

Rekordy

Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsal umělec Andrew Farrugia, když v roce 2012 vytvořil z belgické čokolády model vlaku, dlouhý přes 34 metrů a vážící jeden a čtvrt tuny. Použitý materiál by stačil na výrobu 130 tisíc pralinek.

Nejdelší čokoládová tabulka měřila 16 metrů a vytvořili ji v roce 2011 italští cukráři v Bologni. Nejvyšší čokoládová struktura vznikla v roce 2010 ve francouzském městě Sceaux. Jednalo se o vánoční stromeček a jeho tvůrcem byl francouz Patrick RogerNejdražší čokoládou světa (která neobsahuje šperky) je tabulka čokolády Cadbury's, kterou na své expedici roku 1901 vezl do polárních krajin kapitán Robert Scott. Nerozbalená čokoláda byla roku 2001 vydražena v aukční síni Christie's za cenu 470 liber. Nejvyšší čokoládové vejce vytvořila italská firma Tosca. Stalo se tak v roce 2011, vejce měřilo 10,39 m na výšku, 19,6 m po obvodu a vážilo rovných 7200 kg.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.