Budějovická MHD rozšíří noční spoje

24. listopad 2004

Českobudějovický Dopravní podnik chce od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, posílit noční spoje městské hromadné dopravy. Změna, po níž volali obyvatelé města, se dotkne tří linek, které pojedou po nových trasách. Podle náměstka primátora Juraje Thomy úpravy vyplývají i z toho, že nový jízdní řád MHD začne platit současně s jízdním řádem Českých drah.

"V budoucnu bude jízdní řád MHD upravován jako u železnice, tedy v prosinci. Dojde tak k lepšímu napojení především na noční a ranní spoje. Dílčí změna čeká i trasy tří linek MHD číslo 3, 9 a 17 a noční provoz," řekl ČTK. Podle návrhu bude dosavadní noční linka č. 55 zrušena a nahradí ji dva nové noční spoje označené čísly 53 a 59. První bude přibližně kopírovat trasu nynější noční linky - vyjede ze sídliště Máj a skončí v Rožnově. Linka 59 pojede ze sídliště Vltava do Suchého Vrbného. "Znamená to, že jedna protne město od severu k jihu a druhá od východu na západ," uvedl Thoma. O všech návrzích budou ještě jednat radní. Podle Thomy nemusí vždy být prioritou městského podniku ekonomická stránka, ale služba občanům. "Navíc se ukazuje, že letošní hospodaření Dopravního podniku města zřejmě skončí nepatrným přebytkem. Potvrzuje se správnost poměrně razantní změny v systému jeho financování, včetně snížení dotací, k níž letos město přistoupilo," poznamenal.

Dopravní podnik města České Budějovice letos dostane dotaci 125 milionů korun, což je o 32 milionů méně než loni. Dopravu osob zajišťuje 17 linkami na kterých ročně ujede zhruba šest milionů kilometrů a přepraví 43 milionů cestujících. V rámci integrovaného dopravního systému, do něhož se zapojily také a.s. ČSAD Jihotrans a České dráhy, provozuje podnik autobusovou linku z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio