V Česku v pololetí stoupl počet obyvatel, nejvíc jich má podle ČSÚ Středočeský kraj

Po loňském úbytku se znovu zvýšil počet obyvatel České republiky. V prvním letošním pololetí jich bylo 10 milionů 521 tisíc. Mohl za to hlavně příliv cizinců do Česka. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejlidnatější je podle statistiků Středočeský kraj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Počet obyvatel České republiky ke konci června letošního roku vzrostl o 9200, na 10 521 600. Největší zásluhu na přírůstku mají hlavně přistěhovalci z cizích zemí. Dominovali občané Ukrajiny, Slovenska a Ruska.

Cizinci jsou na rozdíl od Čechů aktivnější i při vnitrostátním stěhování, potvrzuje Alena Němečková z Českého statistického úřadu:

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se v prvním pololetí poprvé po deseti letech narodilo víc lidí, než jich zemřelo. Statistiku okomentovala demografka Jitka Rychtaříková

„Vnitřní migrace dost často směřuje do zázemí velkých sídel, do Středočeského kraje. Blízkost hlavního města je určitě důležitá. Daleko více se ale stěhují cizinci.“

Ke zvýšení počtu obyvatel mírně přispěl i přirozený přírůstek. Poprvé po deseti letech se narodilo více lidí, než kolik jich zemřelo, a to o 1300 osob.

„Je to změna oproti roku 2013, ale je to změna poměrně velmi malá. Dostali jsme se ze záporných čísel do kladných, ale ta kladná čísla nejsou příliš velká,“ říká Jitka Rychtaříková, předsedkyně České demografické společnosti a pokračuje:

„Ale je zde jiný výrazný trend, a to narůstající podíl dětí narozených mimo manželství. Nárůst o jedno procento znamená 46 procent dětí narozených mimo manželství.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O demografických změnách a prorodinné politice mluvily Radka Maxová z hnutí ANO a Lenka Kohoutová z ODS

Podle Rychtaříkové mají neprovdané ženy většinou jen jedno dítě, zatímco v manželství je větší šance na to, že se ženě narodí děti dvě.

„Podporovala bych politiku na zvyšování počtu dětí ve smyslu pomoci rodinám s dětmi. Ať jsou v jakékoliv podobě. V nejhorší situaci jsou asi matky samoživitelky,“ uvádí Rychtaříková.

Ze statistik také vyplývá, že se sňatky v Česku posouvají do vyššího věku, nejvíce sňatků a nejméně rozvodů je už tradičně na Moravě a na Vysočině.

Nejvíce láká Středočeský kraj

Krajem v Česku, který v posledních deseti letech nejvíce lákal nové obyvatele, je kraj Středočeský. Od roku 2003 mu přibylo 166 500 obyvatel. Středočeský kraj také výrazně omládl, průměrný věk obyvatele je 40,6 roku. Jako v jediném kraji v České republice tam žije více dětí než seniorů.

Naopak nejvyšší podíl seniorů je v Královéhradeckém kraji a v Praze, kde překračuje 18 procent.

Podle Michaely Němečkové právě plodnost patří k faktorům, které se napříč kraji za posledních deset let nejvíc proměnily:

„Středočeský kraj byl výrazný v některých procesech. Například ve výši plodnosti. Těžiště, které bývalo na Moravě a v pásu mezi Čechy a Moravou, se později přesunulo na západ Čech a dnes se přesouvá do Středních Čech.“

Demografický vývoj v ČR v 1. pololetí 2014 | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme