Neexistuje přímý důkaz, že Pistorius zabil přítelkyni promyšleně, zaznělo u soudu

Hendikepovaný olympionik Oscar Pistorius zřejmě nezabil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou úkladně a promyšleně. Soudkyně Thokozile Masipaová během čtení rozsudku nad jihoafrickým atletem uvedla, že pro to neexistuje žádný přímý důkaz. Soudkyně dnes začala číst spis, který má kolem 100 stran, po několika hodinách však zasedání soudu přerušila. Konečný verdikt zazní zřejmě zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympijský šampion Oscar Pistorius před soudem v jihoafrické Pretorii

Paralympijský šampion Oscar Pistorius před soudem v jihoafrické Pretorii | Zdroj: Reuters

Pistorius loni v únoru zastřelil svou přítelkyni uprostřed noci ve svém domě. Tvrdil, že si ji spletl s lupičem.

Obžaloba pro něj navrhovala 25 let vězení až doživotí za úkladnou vraždu. Ze slov soudkyně vyplývá, že za to paralympionik odsouzený nebude, dál mu však hrozí trest za zabití, nedovolené ozbrojování a střelbu na veřejnosti.

„Nemůže být vinen z úmyslné vraždy, protože nemohl vědět, že člověka za dveřmi střelbou zabije,“ uvedla Masipaová.

Soudkyně dnes začala líčením toho, co se vlastně v noci ze 13. na 14. února 2013 stalo.

Mimo jiné zpochybnila svědectví o tom, že byly slyšet ženské výkřiky. Zranění Reevy Steenkampové byla podle ní smrtelná a žena zemřela prakticky okamžitě.

Soudkyně se také vyjádřila k tvrzení hendikepovaného atleta, že byl osudný večer nepříčetný. Masipaová to odmítla, podle ní se však Pistorius mohl cítit ohrožený.

Slavná soudkyně

Proces s Pistoriusem sledovala zaplněná soudní síň v Pretorii a prostřednictvím kamer měla stejnou možnost i světová veřejnost. Jedná se o vůbec první přímý přenos z jihoafrické soudní síně v historii.

Za pozornost stojí i sama soudkyně, šestašedesátiletá žena je totiž v JAR velmi slavná. Proslulá je hlavně kvůli nekompromisnosti při projednávání případů násilí na ženách. Za trojnásobné znásilnění neváhala uložit trest ve výši 252 let odnětí svobody.

Soudkyně Thokozile Masipaová při čtení rozsudku nad handicapovaným atletem Oscarem Pistoriusem | Foto: Reuters

Někdejší novinářka, která vyrůstala v proslulé čtvrti Soweto u Johannesburgu, se také snaží pomáhat nezaměstnaným ženám i chudým dětem, mimochodem v jejím bývalém bydlišti je nyní útulek pro chudě děti.

Její život tak trošku připomíná i osud Nelsona Mandely, sama byla krátce vězněna, po Mandelově propuštění v roce 1990 se vrhla na právnickou kariéru a o osm let později se stala soudkyní Nejvyššího soudu, jako druhá černoška v historii.

Robert Mikoláš, Český rozhlas, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme