Rozpočet ministerstva obrany v příštích letech poroste, ročně o dvě miliardy

Armáda bude příští rok hospodařit s rozpočtem o miliardu a půl vyšším než letos. Řekl to dnes novinářům ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Informoval také o tom, že příští týden dodá Česko Kurdům do Iráku první část slíbené munice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Rozpočet na rok 2015, který včera začala projednávat vláda, počítá podle ministra obrany Martina Stropnického i s výhledy na další dva roky. Popsal, jak by měl rozpočet ministerstva obrany vypadat v dalších letech.

„Abychom mohli naplnit slib, že do roku 2020 by měl obranný rozpočet představovat 1,4 procenta HDP, to nemůže jít skokem, ale po nějakých regulérních stupních, které odhaduji zhruba na částku 2 až 2,5 miliardy ročně. A to v návrzích na rok 2016 až 17 nebylo, musím říct, že jsme na velmi dobré cestě, že bychom ten nárůst měli získat v intencích, které jsem řekl.“

Včera vláda debatu o rozpočtu na příští rok přerušila, schválit by ho měla 22. září. Stropnický dnes také informoval, že první munice, kterou Česko daruje Kurdům, bude odeslána za týden. Z pardubického letiště odvezou munici letouny kanadské armády.

Pušky, granáty a náboje

Česká vláda rozhodla, že pošle 10 milionů nábojů do útočných pušek Kalašnikov, 8 milionů nábojů do kulometů, 5 tisíc ručních granátů a 5 tisíc pancéřových pěstí. Podle ministra půjde v první várce hlavně o náboje do kulometů, o které je největší zájem.

„Je potřeba to dělat ve spolupráci s ústřední bagdádskou vládou. Je to docela citlivá věc, ale zároveň ta vláda ví, že kurdská milice tam do značné míry působí úspěšně, že je potřeba ji pomoct. Ale třeba v budoucnu nelze vyloučit třeba i nějakou těžší techniku nebo jiný druh pomoci,“ uvedl.

Prodej letounů L-159

Ministr Stropnický dnes také uvedl, že prodej českých letounů L-159 do Iráku pojistí státní pojišťovna EGAP. Resort dojednal prodej 15 strojů za 750 milionů korun s firmou Aero Vodochody koncem srpna. Společnost nepotřebné letouny koupí od armády a přeprodá je do Iráku. Pojištění prodeje je podle Stropnického zásadní.

„Posun je určitě v tom, že transakce je pojištěna společností EGAP, což je docela zásadní, protože to má možná nejvyšší kategorii rizikovosti. Irák ta letadla skutečně potřebuje a není důvod se obávat, že by transakce nevyšla. Nemusím říkat, jak je to pro nás důležité a navíc by to bylo v situaci, kdy to může pomoct dobré věci,“ dodal Stropnický.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme