Opakovaný pokles dodávek zemního plynu z Ruska potvrdilo i Slovensko

Polsko, Německo a také Slovensko hlásí pokles toku zemního plynu z Ruska. Nižší dodávky pro evropské země komplikují i situaci Ukrajiny, která je momentálně závislá na přísunu plynu takzvaným reverzním tokem. Ruská společnost Gazprom ale omezení distribuce popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

Největší německá energetická společnost E.ON sice hlásí pokles dodávek ruského plynu, jde prý ale jen o snížení několika procent.

Naopak místy až o polovinu nižší průtok plynu oproti normálnímu stavu zaznamenala od pondělka polská firma PGNiG. Polsko proto zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu a nahrazuje výpadek plynovody z Německa a Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko a Slovensko hlásí pokles dodávek plynu z Ruska. Situaci sledují zpravodajové Vojtěch Berger a Vít Pohanka

Ruský Gazprom sice tvrdí, že své smluvní závazky dál plní, polští odborníci a tisk ale nepochybují, že Moskva trestá Varšavu za prosazování výraznějších sankcí kvůli Ukrajině.

Ukrajině, která je od června bez přísunu plynu z Ruska, dodává plyn reverzním tokem od začátku září také sousední Slovensko. Slovenský plynárenský průmysl potvrdil, že v posledních dnech registruje pokles dodávek plynu z Ruska asi o 10 procent.

Plynu pro spotřebitele je dost, uklidňují firmy

Německé, polské i slovenské energetické firmy zatím přesto zůstávají v klidu. Díky plným plynovým zásobníkům a příznivým teplotám se případné snížení dodávek spotřebitelů nijak nedotkne.

„Přichází do úvahy varianta z roku 2009, že se na nějaký čas zastaví dodávka plynu. Na tento případ jsme připraveni, máme naplněné zásobníky až po hrdlo a umíme dostat z České republiky a z Rakouska trojnásobně víc plynu, než potřebujeme na domácí spotřebu Slovenska,“ uvedl před několika dny slovenský premiér Robert Fico.

O zásobování Ukrajiny plynem mají jednat zástupci Evropské komise, Ruska a Ukrajiny znovu 20. září v Berlíně. Informovala o tom dnes mluvčí komise Marlene Holznerová. Moskva sdělila, že pozvání ke schůzce dostala, o termínu a místě akce se ale prý teprve jedná.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme