Na jihu Moravy začala sklizeň hroznů, vinaři spěchají kvůli deštivému počasí

Vinařům na jihu Moravy začalo nejdůležitější období v roce, takzvané vinobraní. Doba, kdy se jejich celoroční práce zúročí nebo přijde nazmar. Sklízet začali dříve, než původně plánovali. Hrozny totiž po dlouhodobých deštích začínají plesnivět. Úroda vína tak bude nejspíše méně kvalitní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinná réva, vinice, vinohrad, vinobraní, motýl

vinná réva, vinice, vinohrad, vinobraní, motýl | Foto: Elena Horálková

„Vymáčknu hrozinek, dám ho na destičku, přiklopím, podívám se proti sluníčku a ukáže mi to stupeň cukernatosti. Ukazuje 21, takže můžeme sbírat.“

Vinohradník Dušan Florian pomocí refraktometru zjišťuje, kolik hrozny obsahují cukru. Čím více ho je, tím kvalitnější víno může vzniknout. Jakmile se však do bobulí dostane moc vody, koncentraci rozředí a hrozny okamžitě ztrácí sladkost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihomoravští vinaři kvůli deštivému počasí začali sklízet hrozny o něco dřív. Štěpánce Kadlečkové vysvětlují, proč je to potřeba

„Bobule začínají zahnívat, a především je nedostatek v tom, že začínají praskat, šťáva ze zrníček vytéká ven a začíná třeba i octové kvašení, což hrozny znehodnocuje,“ vysvětluje Florian.

Sběrači se už činí ve vinici. „Na jednoho pracovníka připadá zhruba deset metrických centů sklizených hroznů za den,“ říká Florian.

Svou celoroční práci musel nehledě na její zralost začít sklízet už i vinař Martin Zborovský. „Čím déle do toho prší, tím hůř pro hrozny. A dnes je předpověď zase taková, že hlásí deště až do soboty. Pro hrozny je to samozřejmě horší. Už teď se snaží většina vinařů posbírat rané odrůdy, které mají měkkou slupku,“ popisuje.

Podobné problémy jako čeští vinaři mají i jejich kolegové jinde ve světě. „Mám informace třeba ze severní Itálie, kde očekávají až o 30 procent nižší výnos právě vlivem deštivého počasí. Navíc se tam k tomu přidaly kroupy. Mají tam velké problémy s plísní šedou,“ informuje Martin Půček ze Svazu vinařů.

Svaz vinařů proto zažádal ministerstvo zemědělství o udělení výjimky, která by umožnila doslazovat vína dodatečně, přidáním sacharózy nad současné limity. Podnět projedná v nejbližší době Evropská komise.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme