Katalánci slaví národní den. Nezávislost na Španělsku by chtěla polovina z nich

Katalánsko, bohatá provincie na severovýchodě Španělska, by si chtěla vyzkoušet život bez dohledu Madridu. V neděli 9. listopadu budou Katalánci v referendu hlasovat o nezávislosti země, i když to centrální vláda považuje za protiústavní. V Katalánsku právě dnes slaví svůj národní den a pro mnoho obyvatel je to příležitost ukázat, jak moc touží po nezávislosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánsko, katalánská separatistická vlajka (ilustrační foto)

Katalánsko, katalánská separatistická vlajka (ilustrační foto) | Foto: Simona Bartošová

Obyvatelé Barcelony a dalších obcí v Katalánsku dnes vyvěsili na balkony a z oken regionální vlajky.

V předvečer svátku vystoupil v regionální televizi s projevem k národu katalánský premiér Artur Mas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katalánci dnes slaví svůj národní den, v listopadu budou hlasovat o možné nezávislosti na Španělsku. Detaily přiblížil Pavel Novák

Předseda katalánské regionální vlády připomněl svým spoluobčanům, že letošní národní den je zvlášť významný, protože připomíná 300. výročí porážky Katalánska ve válce o španělské dědictví a ztrátu ústavy poté, co španělský král zavedl unitární stát.

Mas zároveň připomněl blížící se referendum 9. listopadu o sebeurčení Katalánska.

Vzkázal ale také vládě v Madridu, že je stále čas naslouchat klidnému hlasu katalánského lidu a že by byla chyba snažit se ho utišit a odmítat hlasování někoho, kdo v něm vidí řešení, a ne problém.

Hlavní připomínka dne Katalánska nastane dnes v 17 hodin 14 minut, kdy obyvatelé utvoří 11 kilometrů dlouhý lidský řetěz a vyrazí na pochod s katalánskými vlajkami. Už teď vysílá Radio Catalunya přímý přenos z ulice Gran Vía, kudy pochod půjde.

Určitý čas má svoji symboliku. V roce 1714 totiž přišlo Katalánsko o nezávislost, když podlehlo ve válce o španělské dědictví obléhání armády Filipa V. Katalánsko podporovalo Habsburky proti španělskému králi, který neposlušný region po dobytí zbavil ústavy a autonomie.

V předvečer národního svátku zažehli Katalánci v Barceloně pochodně | Foto: Reuters

Referendum možná nebude

Podle průzkumů chce v referendu o nezávislosti Katalánska hlasovat 8 z 10 Katalánců, 45 až 55 procent z nich by chtělo nezávislost.

Většina Katalánců je ale také pro to, aby se referendum nekonalo, pokud bude soudem prohlášeno za nelegální.

Katalánců je jen 7,5 milionu, což je 15 procent obyvatel Španělska, ale vytvářejí pětinu HDP země, a to hlavně z turistického ruchu na pobřežích Costa Dorada, Costa Maresme a Costa Brava.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme