Praha půjčí dopravnímu podniku dvě miliardy korun na dostavbu metra A

Na prodloužení metra A do Motola půjčí Praha městskému dopravnímu podniku dvě miliardy korun. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. Podnik čeká na poslední část z 11miliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB), konkrétně jde o 2,5 miliardy korun. Ty ale banka uvolní až po rozhodnutí antimonopolního úřadu, který prověřuje zakázky týkající se stavby metra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanice metra Dejvická

Stanice metra Dejvická | Foto: Filip Jandourek

Stavbu nového úseku metra provázejí problémy. Ministerstvo dopravy loni krátilo strop pro čerpání evropských dotací.

Dopravní podnik, který je stoprocentně vlastněn Prahou, vypořádává problematické faktury za vícepráce, které při stavbě vznikly.

Interní audit navíc upozornil na řadu nesrovnalostí, které stavbu provázely. Odhalil mimo jiné několik pochybení v řízení projektu. Podle vedení dopravního podniku ale neprokázal vznik škody. Stavbou se Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zabýval už v minulosti.

Na prodloužené trase metra A jsou čtyři stanice – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Stavba byla zahájena v roce 2009. Zkušební jízdy začnou na jaře příštího roku.

Plánovaný rozpočet zhruba šestikilometrového úseku metra je 22,5 miliardy korun. Podle ředitele podniku Jaroslava Ďuriše bude konečný účet možná o dvě miliardy nižší.

Z evropských fondů má na stavbu přijít 7,5 miliardy korun. Další peníze jdou z jedenáctimiliardového úvěru z Evropské investiční banky, který čerpá Praha. EIB si na konci loňského roku vyžádala některé podklady, mimo jiné i výsledky interního auditu. Později i výsledek šetření ÚOHS.

Podle náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09), který dnes zastupitelům materiál předkládal, vyčíslil dopravní podnik, že do konce roku bude na stavbu potřebovat 3,7 miliardy korun. Z evropských dotací podle něj v říjnu přijde 800 milionů korun, což prý na pokračování prací nestačí. Praha údajně zároveň nemůže podniku poskytnout vyšší částku než dvě miliardy.

EIB již samotnou půjčku schválila a hotovy jsou i smlouvy mezi bankou a Prahou. Zástupkyně ředitele magistrátu Zdena Javornická už dříve potvrdila, že s vyplacením peněz čeká Evropská investiční banka pouze na rozhodnutí ÚOHS.

Podle Ďuriše rada částku uvolnila, aby mohly práce dál pokračovat.

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme