Dny vědy a techniky míří do plzeňských ulic. K vidění bude i unikátní vzducholoď

Na čtyři desítky expozic v centru Plzně představí zájemcům novinky z technických a přírodovědných oborů. V rámci Dnů vědy a techniky, které už podeváté pořádá Západočeská univerzita, budou dnes a zítra k vidění také robotická vozítka, 3D tisk, astronomické dalekohledy, unikátní vzducholoď nebo pokusy s heliem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum (ilustr. foto)

Výzkum (ilustr. foto) | Foto: Stockbyte

Expozice zaplní plzeňské náměstí, prostor U Branky a u Západočeského muzea. Vědci zvou zájemce všech věkových skupin na zábavné pokusy a hry, které nenásilně přiblíží fyziku i další obory

„Určitě vás chci pozvat na tradiční expozice, které jsou všechny s novou náplní. Astronomie, kosmonautika, u muzea vždycky bývá veliká fyzikální expozice – tentokrát se jmenuje Pohádková fyzika,“ láká Světlana Tomiczková z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do plzeňských ulic se už podeváté vrací Dny vědy a techniky

Vstup na veškeré akce je zdarma. Novinkou letošních Dnů vědy a techniky je například expozice věnovaná lidskému mozku.

„Uvidíme, jestli je možné využít mozkových vln k ovládání počítačových a jiných aplikací. To znamená, jestli návštěvníci pohnou silou své mysli robotickou koulí nebo třeba taky kurzorem na obrazovce,“ přibližuje Tomiczková.

Návštěvníci uvidí také 3D tisk jedním tahem. Tuto techniku lze využít například při frézování plošných spojů.

„Jsme zvyklí na to, že u 3D tiskárny se nanáší nějaký materiál. Toto by byla jiná 3D tiskárna, kde vlastně nějaká hmota už je a pomocí počítačem řízené frézky se bude odebírat materiál a vznikne nějaký požadovaný objekt,“ popisuje Tomiczková.

Centrum biologie během Dnů vědy a techniky předvede neobyčejné zkameněliny. Návštěvníci zjistí, jak se preparují zkameněliny, jak se zhotovují odlitky nebo třeba jaké je využití fotografie při vytváření preparátů.

Svou expozici si připravila také katedra fyziky Fakulty aplikovaných věd. „Ta nám slibuje tepelné zrcadlo, to znamená nanášení nějakých tenkých vrstev na sklo. Zjistíme, jak funguje propustnost přes toto sklo, přes různé vrstvy a materiály,“ říká Světlana Tomiczková.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme