O místa ve volebních komisích je na Vysočině zájem, na mnoho lidí se nedostane

Blíží se volby a spousta lidí na Vysočině ráda využije možnost usednout v okrskové komisi. Nejčastěji si tak přivydělávají senioři a studenti. Pokud politické strany neobsadí dost míst, můžou radnice komise doplňovat. Letos ale moc volných židlí u volebních plent nezbývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voliči u volební komise v hasičské zbrojnici v Žehrově na Mladoboleslavsku

Voliči u volební komise v hasičské zbrojnici v Žehrově na Mladoboleslavsku | Foto: Jana Huzilová

„Poprvé jsem tam šla kvůli tomu, že je to poměrně snadný přivýdělek,“ říká Lenka Králová. „Ale ono mě to docela i baví, protože hlavně když jsem na tom svém okrsku, tak tam člověk potkává lidi z místa svého bydliště, popovídá si s nimi.“

Do okrskové komise se Lenka Králová z Jihlavy před lety poprvé dostala přes inzerát, který si jedna strana vyvěsila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci ve volebních komisích je na Vysočině velký zájem, zjistil Daniel Zach

Čtyřiadvacetileté studentce se brigáda přes víkend hodila. Před letošními komunálními volbami ale dostala zprávu, že místo v jejím okrsku je už plné.

„Přišel e-mail, že se jim uvolnila další dvě místa v okrajových částech Jihlavy. Takže nakonec nebudu vlastně tam, kde jsem chtěla být, ve svém okrsku, ale budu vlastně v Heleníně.“

Při minulých volbách neměla Lenka Králová problém do volební komise se dostat. Strana, která ji navrhuje, ale tentokrát nekandiduje samostatně, takže nabídla jen polovinu míst.

V Jihlavě pravidelně zaplní lidé navržení stranami všechny volební komise. Jinde zbývala volná místa, která zaplnil městský úřad.

V Havlíčkově Brodě před čtyřmi lety zbylo 94 míst z téměř 300. Lidé se na práci ve volební komisi pravidelně ptají i ve Žďáře nad Sázavou.

Na místní radnici se ale chce dostat jedenáct stran, o tři víc než při minulých komunálních volbách. Jen dvě z nich nenavrhly svoje zástupce do volebních komisí.

„Ale zbývající strany využily maximální počet delegátů, takže zbývá řádově 15 míst,“ počítá mluvčí Žďáru nad Sázavou Nikola Adlerová.

Úředníci kontrolují seznamy

Úředníci ještě prochází seznamy, aby pozvali budoucí členy komisí na informační schůzku.

„Již nyní našli jednoho člověka, který byl navržen dvěma různými stranami. Mezi lidmi navrženými do komisí byl i jeden kandidát do komunálních voleb, kterého bude třeba taky vyškrtnout,“ dodává Adlerová.

Paní Jarmila se letos na městském úřadě ani neptala. V dřívějších letech se přitom do okrskové komise dostala i přes volná místa, která strany nenaplnily.

„Poslední roky asi je víc asi stran, že ta místa nejsou, že to nemohou nabídnout,“ dodává důchodkyně.

Dostat se k přivýdělku z volebních komisí je obtížné i v dalších okresních místech na Vysočině. V Třebíči odkazují zájemce na strany. Ty totiž zaplní kompletně všechny komise a mají i náhradníky.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme