Oscar Pistorius je vinen ze zabití z nedbalosti. Trest má padnout v říjnu

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius je podle soudu vinen ze zabití z nedbalosti. Výši trestu ale soudkyně Thokozile Masipaová oznámí až 13. října. Pistorius loni v únoru zastřelil svou přítelkyni uprostřed noci ve svém domě. Tvrdil, že si ji spletl s lupičem. Obžaloba pro něj původně navrhovala 25 let vězení až doživotí za úkladnou vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius 12.9. před soudem v Pretorii

Oscar Pistorius 12.9. před soudem v Pretorii | Zdroj: ČTK

Už ve čtvrtek soudkyně Thokozile Masipaová obvinění Oscara Pistoriuse z úmyslné vraždy Reevy Steenkampové zamítla s tím, že neexistuje žádný jednoznačný důkaz.

Obviněn byl ale i z dalších trestných činů. Podle obžaloby střílel z rychle jedoucího auta skrz jeho střechu. V tomto případě soud Pistoriuse zprostil viny, obžaloba totiž podle Masipaové nepřinesla dostatečné důkazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oscar Pistorius je vinen ze zabití z nedbalosti. Soudní jednání sledoval redaktor Robert Mikoláš

Vinen je však v dalším případu střelby na veřejnosti, kdy tasil odjištěnou zbraň v restauraci. Možná prý nechtěl střílet, choval se ale nezodpovědně. Soudkyně pak zprostila Pistoriuse viny v posledním obvinění týkající se ilegálního držení zbraně.

Za neúmyslné zabití mu ale hrozí Pistoriusovi až patnáct let ve vězení. Žalobce i obhajoba mohou vznést proti verdiktu své připomínky a argumenty. Proto nakonec Thokozile Masipaová rozhodla, že konkrétní trest vynese ve dnech 13. až 16. října.

Soudkyně Thokozile Masipaová | Foto: Reuters

Oscar Pistorius bude na vyhlášení trestu opět čekat na svobodě, soudkyně totiž nakonec vyhověla obhajobě a propustila ho na kauci. Obžaloba proti tomu protestovala s tím, že by atlet mohl uprchnout ze země, protože prodal své nemovitosti, nebo že by dokonce mohl spáchat sebevraždu.

Pro šestinásobného paralympijského vítěze to je určitě dobrá zpráva, velmi se totiž obával, že by byl v případě zamítnutí kauce odvezen do nejtvrdší věznice v Pretorii nazývané C-Max. Podle svědectví řady vězňů totiž nově příchozí dostávají takzvaný čaj na uvítanou s uspávacím práškem a často bývají znásilňováni.

Příbuzní zabité modelky po odchodu ze soudní síně neskrývali zklamání. Jak řekli, nic už nevrátí Reevu zpět a že jejich srdce zůstanou zlomená. Citovali pak Gándhího, podle kterého existuje ještě vyšší soud, a to soud svědomí.

Robert Mikoláš, Český rozhlas, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme