Farmář z Bělče nad Orlicí dostal za týrání ovcí tříletou podmínku a zákaz činnosti

Hradecký okresní soud potrestal tříletou podmínkou a tříletým zákazem chovu ovcí farmáře Miloše Švece z Bělče nad Orlicí. Podle obžaloby chovatel zvířatům nezajistil veterinární pomoc, krmivo ani přístup k vodě. Nejméně 14 ovcí kvůli tomu zemřelo. Švec jakoukoli vinu odmítá. Rozsudek zatím není pravomocný. Švec si ponechal lhůtu na odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí | Foto: Archiv svědkyně soudního jednání

Podle soudce Davida Schmucka o vině farmáře nejsou pochyby. „Velmi smutný příběh. Chovatel hospodářských zvířat o zvířata nedbá způsobem, jakým to činil pan Švec,“ řekl Schmuck a dodal:

„Ke stavu ovcí se vyjádřili oba znalci z oboru veterinářství, kteří byli vyslechnuti. Oba zmiňovali, že ovce nepochybně trpěly bolestivými stavy.“

Podle svědků trpěly stovky zvířat

Podle svědků, kteří okolo ohrady denně chodili a na případ upozornili, šlo o stovky kusů. Obžaloba byla podána na 14 utýraných ovcí. Švec vinu odmítá a tvrdí, že zvířata navíc choval na veřejně nepřístupném místě. Státní zástupkyně Michaela Hartmanová s tím ale nesouhlasí.

„Je to v podstatě na pozemní komunikaci, která vede v obci Běleč, takže to místo je veřejnosti přístupné. Navrhovala jsem trest jeden až jeden a půl roku se zkušební dobou jeden až dva roky vzhledem k předchozí bezúhonnosti,“ popsala.

„Soud rozhodl o vině a trestu podle mého návrhu. Vycházeli jsme z nejmenšího možného počtu utýraných zvířat podle pitevního protokolu. Na farmě se samozřejmě nacházela i jiná zvířata, ale tam problémy nebyly,“ dodala Hartmannová.

Týrané ovce v Bělči nad Orlicí | Foto: Archiv svědkyně soudního jednání

Podle spisu Švec nejméně od prosince 2012 do dubna 2013 ovcím nedával dostatek potravy ani vody. Policie se případem zabývala na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili právě lidé. Při kontrole policisté zjistili značné nesrovnalosti.

Na farmě v té době žilo 416 ovcí, majitel ale v registru uváděl o 350 kusů více. Miloš Švec poté nahlásil, že mu právě tolik ovcí někdo ukradl. To se ale podle policie neprokázalo, naopak vyšlo najevo, že některé ovce zemřely.

Miloš Švec stav ovcí nijak neřešil, dokonce ani nezavolal veterináře. Ovce i jehňata postupně umíraly a mezi ostatky normálně pobíhala další zvířata. To vše u soudu pospalo hned několik lidí.

„Mrtvých ovcí si všimli i lidé z Třebechovic. Ještě živé ovce pily močůvku a jedly plesnivé seno. Jejich podmínky byly prostě hrozné,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme