Meteorologové varují před povodněmi ve východní části republiky

Meteorologové varují před povodněmi. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro okolí Svitav na Pardubicku, dále pro kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočinu. Výstraha platí od desáté hodiny až do nedělního odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vydatné deště zvedají hladiny řek

Vydatné deště zvedají hladiny řek | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Během pátku by mělo na jižní, střední Moravě a Českomoravské vrchovině napršet dalších 10 až 30 mm. Na západě a severozápadě Čech by mělo během pátku a v noci na sobotu napršet 15 až 40 mm, ojediněle až 50 mm.

„Nejvíce stoupají hladiny v povodí Moravy a Dyje, kde byly srážky nejvýraznější. Vzhledem k předpokládaným srážkám očekáváme další vzestupy hladin, a to zejména v povodí střední a dolní Moravy a v přítocích, a na povodí řeky Jihlavy, Svratky a Svitavy. V této oblasti může dojít i k překročení druhého stupně povodňové aktivity,“ říká Martina Kimlová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Veličce u Velké nad Veličkou byl již překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Na ostatních tocích je podle meteorologů pravděpodobnost výskytu 3. stupně povodňové aktivity nízká. V povodí Berounky nelze vyloučit na menších tocích krátkodobé překročení 2. stupně povodňové aktivity.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme