Soud zamítl žalobu Ivo Rittiga na Transparency International

Organizace Transparency International se nemusí omlouvat lobbistovi Ivo Rittigovi. Rozhodl tak Městský soud v Praze. Rittig požadoval omluvu a finanční odškodnění za televizní výrok ředitele organizace Davida Ondráčky, že lobbista figuroval ve fotovoltaické kauze Amun.Re. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Rittig jde k výslechu

Ivo Rittig jde k výslechu | Foto: Filip Jandourek

Pražský městský soud žalobu Ivo Rittiga zamítl s tím, že Transparency International dostatečně prokázala pravdivost svého tvrzení. Šéf organizace David Ondráčka je s dnešním výrokem soudu spokojený.

„Důležité pro mě je, že soud konstatoval, že vazba pana Rittiga na Amun.Re byla prokázána. A že navíc je to člověk, který má přístup do médií a nerespektuje v něm soukromí a čest jiných. Takže není důvod, aby ho stát chránil,“ uvedl.

Soudkyně Dagmar Stamidisová také uznala argumentaci obhajoby, že Ivo Rittig je veřejná osoba a musí proto snést větší míru kritiky.

„Když nás svým způsobem žaluje podsvětí o ochranu své dobré pověsti, tak to v sobě nese velké stopy ironie. Ale jsem rád, že to soudkyně takto rozhodla a doufám, že ta kauza tím končí,“ dodal Ondráčka.

Ivo Rittig, který žádal 100 tisíc korun a veřejnou omluvu, k soudu nepřišel. Jeho právní zástupce Vladislav Jirka ale potvrdil, že se proti verdiktu odvolá.

„Protože tak, jak byl nyní tento rozsudek odůvodněn a jak zní jeho výrok, mám za to, že to rozhodnutí je zjevně nesprávné,“ shrnul advokát.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme