Hnutí Islámský stát ovládá území, má finanční zdroje, monopol moci. To jsou rysy státu, upozorňuje Jiří Schneider

12. září 2014

Americký prezident Barack Obama přednesl bojovně laděnou řeč o nutnosti zasáhnout proti radikálům z hnutí Islámský stát. Poté se mu dostalo významné podpory v tomto úsilí. Ministr zahraničí John Kerry získal souhlas deseti arabských zemí, které se připojily k snahám odříznout extrémisty od peněz a přílivu bojovníků ze zahraničí.

Jednou z páteří hnutí Islámský stát jsou finanční zdroje. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart v našem vysílání upozornil, že Islámský stát je schopen samofinancování. Finanční toky lze přerušit tehdy, pokud se podaří islamistům zamezit teritoriální kontrolu oblastí bohatých na ropu.

„Ropné produkty jsou jádrem zdrojů. Pašují se přes Turecko. Kupoval si je také syrský režim podle tiché dohody. Přesto, že spolu vedli válku. Nejen že Islámský stát je soběstačný, ale řada peněz přichází přes nelegální aktivity.“

Šance zastavit peněžní toky by existovala v případě, že by na místě fungovala státní kontrola. Ta je vzhledem k místní situaci problematická. „Sýrie je v občanské válce, také Irák je selhávající stát. Islámský stát není jen teroristická organizace, která by měla základny a snažila se konsolidovat. Oni ovládají území, mají finanční zdroje, monopol moci, to všechny jsou rysy státu,“ uvedl bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider.

Příliv bojovníků ze zahraničí je možné kontrolovat pouze přes okolní země. Bojovníci mají často americké, britské nebo evropské pasy. Zpravodajská spolupráce okolních zemí na monitorování pohybu lidí je zásadní. „Řada radikálů a fanatiků z našich zemí západní Evropy si tam jezdí zabojovat a pak se vrátí. To je obrovské bezpečnostní riziko.“

Arabské státy podporují USA v boji proti radikálům především proto, že situace začala být nebezpečná pro všechny sousední státy. „Podpora Saudské Arábie je klíčová. Dění v Iráku se zázemím v Sýrii může zvrátit situaci v celém regionu, toho se obávají,“ dodal Jiří Schneider.

Podle Jana Kužvarta Evropa řeší problém, jak naložit s radikály, kteří mají evropské pasy. „Když o někom víme, že se přidal do Islámského státu, neznamená to, že je dostatek důkazů, odsoudit ho. Nevíme, nakolik se radikalizoval, co má v plánu. Můžeme se pokusit ho deradikalizovat.“

Británie se pokouší nejpodezřelejší potenciální teroristy přemisťovat mimo jejich původní komunity, aby se zpřetrhaly původní vazby. Spojené království diskutuje o tom, že radikálovi by byl po návratu odebrán pas. Na omezenou dobu by byl zadržen, aby bylo prošetřeno, jestli představuje bezpečnostní riziko.

autoři: sch , bum
Spustit audio