V Lidicích obnoví tradici jízdou automobilových veteránů

V Lidicích si v sobotu dají dostaveníčko milovníci motocyklové a automobilové historie. Tamní nadšenci oživí více než padesát let starou tradici. Právě Lidice totiž byly po válce středem dění v automobilového závodění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod veteránů ‚O pohár hraběte Chotka‘

Závod veteránů ‚O pohár hraběte Chotka‘ | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„V historických dokumentech jsme objevili, že v 50. letech se tu jezdily závody motocyklů a sajdkár. Zjistili jsme, že jako spolujezdci jezdili Franta Šťastný a Gusta Havel,“ vysvětluje ředitel Památníku Lidice a zároveň jeden z hlavních organizátorů motoristické akce Milouš Červencl.

Historie závodů je ale krátká. „Závody byly asi třikrát, naposledy v roce 1958, vždy za velkého zájmu diváků, pak došlo k přetržce a od té doby nikdo nic takového nepořádal.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na spanilou jízdu automobilových veteránů do Lidic zve reportér ČRo Pavel Petr

Po zjištění historických faktů už byl jen krůček k myšlence znovu akci oživit. „Víme, že veteránských závodů je hodně a lidi je mají rádi, tak jsme si řekli, že to zkusíme, a v sobotu se diváci mohou přesvědčit, jestli jsme to zvládli a jestli přijede dost lidí,“ zve fanoušky pořadatel.

Závodit se tentokrát nebude. Veterány ale jejich obdivovatelé v akci uvidí při spanilé jízdě. „Na trasu Lidice, Hřebeč, Makotřasy a zpět budou vybírány nejkrásnější modely. Vybereme i nejošklivější auto, kterému se uděluje symbolická popelka,“ říká Milouš Červencl.

Před startem Lidického okruhu se jen těžko dá odhadnout, kolik veteránů se do akce zapojí. Přihlásí se totiž až přímo na místě. „Tipy se pohybují mezi 40 a 75 auty, bude záležet také na počasí,“ ví organizátor akce, kterého překvapila také pomoc veteránských klubů.

Návštěvníci motoristické akce se mohu těšit navíc na bohatý doprovodný program. „Bude hrát etnokapela Roberta Kováče, budou hry pro děti, soutěže. Záchranná služba bude ukazovat i první pomoc a proběhnou i ukázky hasičských útoků,“ uzavírá pozvánku na Lidický okruh Miloš Červencl.

Sraz účastníků před Lidickou galerií je v deset hodin. Následně se milovníkům historie naskytne možnost si veterány prohlédnout a na základě toho je také ohodnotit. Start spanilé jízdy organizátoři připravili na pravé poledne.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme