Jak se dožít vysokého věku? Zvládněte stres a nenechte se trápit, radí Iva Holmerová

15. září 2014

„Paměť je měřitelná jako většina ostatních duševních a fyzických funkcí, proto je dobré si ji nechat otestovat,“ míní spoluzakladatelka České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová. Testy nemusí poukázat jenom na největšího strašáka – Alzheimerovu chorobu, ale třeba na depresi. Co přináší akce Týden paměti? A jak si uchovat přívětivost ve stáří? Nejen na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Záleží na každém z nás, jaké budeme mít stáří, nemusíme být osamělí. Nezáleží jen na tom, zda máte rodinu, ale jaké vztahy si budujete v průběhu svého života,“ vysvětluje. Sama poznala starší lidi, kteří přežili své rodinné příslušníky, ale přesto někoho mají a často telefonují. „ A pak jsou lidé, kteří jsou sami, přestože mají rodinu, ale rozkmotřili se. Neměli bychom se na okolnosti vymlouvat,“ dodává.

Čtěte také

Mnoho lidí se bojí testovat paměť, protože by se mohli dozvědět něco nepříjemného. „Když se projeví varovné příznaky jako zapomínání, které se opakuje, tak je důležité si nechat změřit paměť,“ říká s tím, že například u mírné demence lze nasadit léky, které zpomalí průběh nemoci.

A právě nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba. „Onemocnění většinou není dědičné, ale dětí se sklony k této chorobě. Pak existují některé vzácné podoby, které přicházejí v nižším věku,“ nastiňuje.

Iva Holmerová mluvila o testování paměti

Postižena může být až třetina lidí vyššího věku, prvotní změny u člověka ale začínají 10 až 20 let před vypuknutím nemoci. „Důležité je zlepšení životního stylu, vyvarování se škodlivých návyků,“ míní.

Jaký je koncept zdravého stárnutí? Jak vypadá test paměti? A jak nejlépe paměť trénovat? Poslechněte si Hosta Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio